Confèrencia-Debat
Martes 12/1 de 2021   19.00
Sala Matilde Salvador
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

La programació de l’Aula de Literatura de la Universitat de València torna dimarts, dia 12 de gener, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau. Ho fa amb una tertúlia amb el catedràtic de la Universitat de València, escriptor i senador Javier de Lucas, sobre la seua última novel·la, ‘Nosotros, que quisimos tanto a Atticus Finch. De las raíces del supremacismo, al Black Lives Matter’. L’acte, presentat i moderat per la responsable de l’Aula de Literatura de la Universitat de València, Cristina García Pascual, comptarà amb la participació de l’escriptora Susana Fortes i el director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat, Fernando Flores.

En ‘Nosotros, que quisimos tanto a Atticus Finch. De las raíces del supremacismo, al Black Lives Matter’, Javier de Lucas examina les profundes arrels del racisme en la societat nord-americana així com els moviments que han reivindicat la fi de la discriminació. Cinema, literatura i dret s’uneixen en aquest assaig per a il·luminar les circumstàncies del nostre present des d’una mirada a un passat no tan llunyà. De Lucas s’aproxima a la figura d’Atticus Finch, personatge de la novel·la de N.H Lee Matar un rossinyol i la pel·lícula de R.Mulligan del mateix títol, com a home de Dret i com a demòcrata ‘jeffersonià’. Això li permet entrar en el debat sobre el deute històric de l’experiment democràtic nord-americà de 1776 amb l’esclavitud i després amb el racisme, el supremacisme i el segregacionisme, el lema del qual -separate but equal-, sembla continuar vigent en molts aspectes, pel que fa a la població afroamericana, però ara també, per exemple, respecte als llatins.

En la conferència l’autor també tractarà altres temes inclosos en la novel·la, com el moviment pels drets civils i la figura de Martin Luther King, les manifestacions contra la violència policial protagonitzades pel moviment Black Lives Matter o la fi de l’administració del president Donald Trump, a qui de Lucas considera un exemple palès d’aquestes taques del racisme i el supremacisme que “embruten profundament tants països, però per descomptat de forma molt assenyalada la societat nord-americana”.

L’entrada a la conferència, que tindrà lloc a la Sala Matilde Salvador, és lliure i limitada a la capacitat de la sala. Per a complir amb les condicions sanitàries exigides per la covid-19, les places són molt restringides, per la qual cosa es prega que la inscripció la formalitzen únicament les persones que estiguen segures de poder assistir a través d’aquest enllaç https://events.fundacio.es/o/43. Les conferències podran recuperar-se amb posterioritat des del Canal MediaUni i el Canal YouTube del Centre Cultural La Nau.

Sala Matilde Salvador Ciutat Vella

Universitat, 2
46001 Valencia