Presentació de llibre/disc
Miércoles 7/4 de 2021   11.00
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)
Entrada libre

DIA: 7 ABRIL 2021
HORA: 11 h
LLOC: Umbracle del Jardí Botànic de la Universitat de València
ENTRADA: lliure però cal sol·licitar plaça prèviament escrivint a normalitzacio@dival.es; es donarà plaça fins a completar l’aforament.

DESCRIPCIÓ
El Jardí Botànic acull la presentació de La flora aromàtica. Làmines i marcapàgines. Un projecte que ens acosta a la natura per fomentar l’ús del valencià, dut a terme per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València i que ha comptat, a més, amb l’assessorament de reconeguts etnobotànics com són Daniel Climent Giner i Aina S. Erice.
La campanya vol donar a conèixer més a fons el territori i el patrimoni natural valencians a través de les paraules que fem servir per a descriure el nostre entorn. Una aportació molt interessant que a més ha unit disciplines com són les científiques, les lingüístiques i les artístiques, per crear vint làmines i marcapàgines que il·lustren algunes de les plantes valencianes aromàtiques i medicinals més populars.
En l’acte comptarem amb Dolors Gimeno, diputada de Normalització Lingüística, amb Immaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística, i amb l’il·lustrador del projecte, Joan Llopis. A més, en finalitzar la presentació, el departament de didàctica del Jardí Botànic oferirà una visita guiada pel mateix Jardí a tots els assistents.
Les il·lustracions de Llopis recorden a les dels tractats de botànica dels segles XVII i XVIII, i ens mostren plantes com: romer, fenoll, melissa, marialluïsa, timó de llimó, herba-sana, poliol d’aigua, rabet de gat, espígol, orenga o pebrella, entre altres. Juntament a les imatges s’inclou la denominació científica (en llatí), la denominació estandard, o més estesa, i el nom comú amb el qual es coneix popularment cada planta. A més a més, inclouen un xicotet text amb informació sobre l’empremta que ha deixat a l’onomàstica i les costums, dades etnobotàniques, referències als distints usos que s’han fet tradicionalment de la planta i informació etimològica.
La campanya es complementa amb un seguit de publicacions a les xarxes socials de la Diputació com són Facebook, Twitter i Instagram amb informació addicional sobre la terminologia de plantes aromàtiques i medicinals més populars de les comarques valencianes. A més, tindrem la sort de gaudir d’aquestes publicacions en paper i podrem adquirir-les, donat que la Impremta Provincial ha fet una edició de les làmines de gran qualitat a partir de la maquetació de Pablo Herranz.
I per obrir boca podeu gaudir de totes les làmines i marcapàgines de la iniciativa de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València en aquest enllaç.

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia