Confèrencia-Debat
Miércoles 12/12 de 2018   18.30
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)
Entrada libre

LLOC I HORA: Sala seminaris del Botànic, 18.30 h
ACCÉS: Entrada lliure. Aforament limitat.
DESTINAT A: tot tipus de públic interessat a aprendre noves metodologies aplicables a la docència, voluntariat i recerca.
DESCRIPCIÓN
Quan parlem de voluntariat ho associem sempre a una acció altruista que millora la vida de les persones i el medi ambient on vivim. Però, i si tinguérem l’oportunitat no solament d’ajudar sinó també d’aprendre alguna cosa al mateix temps? Aquesta és la base del que es coneix com a “aprenentatge-servei (ApS)”, una metodologia que comença a agafar força en la península i que està revolucionant el voluntariat ambiental i social tradicional.

“Plantar un arbre on es necessita és un acte solidari. Investigar les causes de la degradació d’un bosc és una activitat d’aprenentatge. Comprometre’s en la seua reforestació aplicant allò estudiat, és aprenentatge-servei” Xarxa Espanyola d’Aprenentatge-Servei. La seua eficàcia radica a anar més enllà de la sensibilització, connectant a l’alumnat amb una necessitat real del seu entorn i implicant-ho directament en el desenvolupament d’un projecte que permeta millorar aqueixa situació i en el qual haurà de posar en joc els seus coneixements, habilitats, actituds i valors.

L’ambientòleg Marcos López Zunzunegui ens parlarà d’aquesta nova forma de cooperar que ha anat estenent-se en la docència de forma interdisciplinària, a través de projectes que abasten des de l’educació infantil fins a la superior relacionats amb l’agroecologia, l’ajuda a persones en risc d’exclusió social, l’educació ambiental, les experiències intergeneracionals o la gestió d’ecosistemes, entre altres temàtiques. A més, es posarà l’accent en les diferents aplicacions universitàries del ApS i de la forta aposta en aquest sentit que aquesta realitzant la Universitat de València a través del programa cApSa, enfocat tant a la docència com a la recerca.

Una xarrada per a visibilitzar aquesta metodologia docent proactiva, cooperativa i participativa, on a més podrem intercanviar idees i experiències. T’animes?

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia