Confèrencia-Debat
Miércoles 17/10 de 2018   19.00
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

La professora d’Història de la Comunicació Social a la Universitat Complutense de Madrid, Mirta Núñez, oferirà la conferència ‘Portaceli, un eslabón en la cadena concentracionaria del franquismo en Valencia’ sobre el camp de concentració de Portaceli, 17 d’octubre, a les 19 hores, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. L’acte està organitzat per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València.

Mirta Núñez és professora i directora del Departament d’Història de la Comunicació Social de la Universitat Complutense de Madrid (UCM). També és periodista i ha dirigit la Càtedra de Memòria Històrica de la UCM. Les seues publicacions s’han centrat en dues línies d’investigació: la propaganda i la premsa durant la Guerra Civil i els mecanismes i instruments que utilitzava la dictadura franquista per reprimir la població i, especialment, les dones i les xiquetes i els xiquets. Entre les seues obres destaquen Los años del terror; la estrategia de dominio y represión del general Franco i la seua tesi doctoral La prensa de guerra en la zona republicana durante la Guerra Civil española (1936-1939).

Els camps de concentració, els consells de guerra, les execucions i les presons són algunes de les formes de repressió del règim franquista. Durant la Dictadura, destacaven aquests tres camps de concentració al territori valencià: el camp de concentració de la Cartoixa de Porta Coeli, a la localitat de Serra, el dels Ametlers, a Alacant, i el d’Albatera, a Albatera-Sant Isidre.

El 1939, l’exèrcit franquista va capturar milers de persones que intentaven exiliar-se per via marítima des del port d’Alacant i els van portar al camp de concentració de Portaceli. Mirta Núñez explicarà la història dels represaliats als camps de concentració franquistes, com el de Portaceli, en la conferència ‘Portaceli, un eslabón en la cadena concentracionaria del franquismo en Valencia’.

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia