slider premis assaig
Confèrencia-Debat
Jueves 15/2 de 2018   19.00
Colegio Mayor Rector Peset
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El dijous 15 de febrer, en una nova cita de “Els Debats del Magnànim” seran presentats “El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval”, d’Albert Toldrà, Premi València d’Assaig, i “Exclosos i transparents. Del panòptic a la pantalla digital”, de Javier Cigüela, València Nova.

El 15 de febrer, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació organitza una nova edició de Els Debats del Magnànim, amb els guanyadors dels Premis València d’Assaig del 2017: Albert Toldrà i Vilardell i Javier Cigüela Sola. L’acte, conduït per Neus Garcia Vidal, tècnica de publicacions del Magnànim, servirà per a debatre al voltant del Poder, repressió i control social, elements molt presents en ambdós llibres. Toldrà presentarà El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval, obra guanyadora del Premi València d’Assaig en l’ultima edició dels guardons de la Institució; i Cigüela farà el mateix amb Exclosos i transparentats. Del panòptic a la pantalla digital, que obtingué el València Nova, premi per a menors de 31 anys. L’esdeveniment tindrà lloc al Col·legi Major Rector Peset, de la Universitat de València, a les 19’00 hores. L’entrada serà llibre i gratuïta.

Moral, repressió, matrimoni, adulteri i pecats contra natura

Segons Albert Toldrà, autor de El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval, la sexualitat fora del coit reproductiu, matrimonial, és pecat mortal, contra natura o motiu de persecució per part de l’Església en l’Antic Règim, amb discursos intransigents amb el cos, però també intolerants amb els diferents, que propugnaven valors masclistes i tradicionals. Però en la pràctica, les dones i els homes medievals gaudeixen d’una llibertat sexual remarcable, obscena, ben lluny de la doble moral eclesiàstica. El plaer de la carn pretén ser la història de les transgressions sexuals a l’edat mitjana i moderna, fins el segle XIX, narrada a través dels textos d’aquell temps, des de testimonis de confessors fins a escrits dels tribunals de la Inquisició. Moral, repressió, matrimoni, prostitució, adulteri i pecats contra natura omplin les fulles del llibre de Toldrà.

Situacions d’exclusió i injustícia de classe

Per la seua banda, Javier Cigüela, en Exclosos i transparentats. Del panòptic a la pantalla digital, pretén recórrer les diferents pràctiques d’exclusió i vigilància que han acompanyat el poder polític, transitant entre textos filosòfics i literaris i imatges cinematogràfiques i reals, els llocs utòpics que han habitat generacions d’individus exclosos i vigilats: des de la presó panòptica al camp de concentració, passant pel gueto urbà i fins a arribar a la pantalla digital en què vivim embolcallats, lloc ciberutòpic per excel·lència. L’exclusió té el seu text i el seu discurs, i els imaginaris que s’hi contenen són tant reveladors o més que la lletra escarlata impresa en el cos de l’exclòs.

 

Colegio Mayor Rector Peset Ciutat Vella

Plaça del Forn de Sant Nicolau, 4
46001 Valencia