slider premis assaig
Confèrencia-Debat
Jueves 15/2 de 2018   19.00

(Ciutat Vella)
Entrada libre

El dijous 15 de febrer, en una nova cita de “Els Debats del Magnànim” seran presentats “El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval”, d’Albert Toldrà, Premi València d’Assaig, i “Exclosos i transparents. Del panòptic a la pantalla digital”, de Javier Cigüela, València Nova.

El 15 de febrer, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació organitza una nova edició de Els Debats del Magnànim, amb els guanyadors dels Premis València d’Assaig del 2017: Albert Toldrà i Vilardell i Javier Cigüela Sola. L’acte, conduït per Neus Garcia Vidal, tècnica de publicacions del Magnànim, servirà per a debatre al voltant del Poder, repressió i control social, elements molt presents en ambdós llibres. Toldrà presentarà El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval, obra guanyadora del Premi València d’Assaig en l’ultima edició dels guardons de la Institució; i Cigüela farà el mateix amb Exclosos i transparentats. Del panòptic a la pantalla digital, que obtingué el València Nova, premi per a menors de 31 anys. L’esdeveniment tindrà lloc al Col·legi Major Rector Peset, de la Universitat de València, a les 19’00 hores. L’entrada serà llibre i gratuïta.

Moral, repressió, matrimoni, adulteri i pecats contra natura

Segons Albert Toldrà, autor de El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval, la sexualitat fora del coit reproductiu, matrimonial, és pecat mortal, contra natura o motiu de persecució per part de l’Església en l’Antic Règim, amb discursos intransigents amb el cos, però també intolerants amb els diferents, que propugnaven valors masclistes i tradicionals. Però en la pràctica, les dones i els homes medievals gaudeixen d’una llibertat sexual remarcable, obscena, ben lluny de la doble moral eclesiàstica. El plaer de la carn pretén ser la història de les transgressions sexuals a l’edat mitjana i moderna, fins el segle XIX, narrada a través dels textos d’aquell temps, des de testimonis de confessors fins a escrits dels tribunals de la Inquisició. Moral, repressió, matrimoni, prostitució, adulteri i pecats contra natura omplin les fulles del llibre de Toldrà.

Situacions d’exclusió i injustícia de classe

Per la seua banda, Javier Cigüela, en Exclosos i transparentats. Del panòptic a la pantalla digital, pretén recórrer les diferents pràctiques d’exclusió i vigilància que han acompanyat el poder polític, transitant entre textos filosòfics i literaris i imatges cinematogràfiques i reals, els llocs utòpics que han habitat generacions d’individus exclosos i vigilats: des de la presó panòptica al camp de concentració, passant pel gueto urbà i fins a arribar a la pantalla digital en què vivim embolcallats, lloc ciberutòpic per excel·lència. L’exclusió té el seu text i el seu discurs, i els imaginaris que s’hi contenen són tant reveladors o més que la lletra escarlata impresa en el cos de l’exclòs.

 

Ciutat Vella