Altres
Sábado 29/2 de 2020
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)

DIA: 29 FEBRER 2020

PRIMER DIA DE MATRICULA:  20 GENER 2020

ORGANITZA: El Jardí Botànic de la Universitat de València en col·laboració amb l’Ajuntament d’Aras de los Olmos.
EIXIDA: 
8:30 h ARRIBADA: 18:00 h
DESPLAÇAMENT: 
Viatjarem en autobús, també gratuït, i tant l’eixida com l’arribada seran al Jardí Botànic. Demanem puntualitat.
DINAR: 
no està inclòs. Es pot portar de casa i prendre a la zona recreativa del poble.
INFORMACIÓ I RESERVA: L’activitat és gratuïta però cal reservar plaça a partir del primer dia de matrícula. Podeu cridar per telèfon al 963156816, de dilluns a divendres de 9 a 14 h, enviar un correu electrònic a cicbotanic@uv.es o emplenar el formulari que estarà disponible en aquesta secció.

DESCRIPCIÓ

Celebra un any més amb el Botànic el “Dia de l’arbre” participant d’una reforestació a la Muela de Santa Catalina, en Aras de los Olmos. Una activitat gratuïta organitzada pel Jardí Botànic i l’Ajuntament d’aquest municipi valencià de la comarca dels Serrans, que està apostant fort per la lluita contra la despoblació i la conservació del territori a través d’un important projecte ambiental i científic.

I és que, l’any passat, tota la zona de l’Alt Túria que inclou no solament a Aras sinó també als municipis de Benagéber, Casas Altas, Casas Bajas, Chelva, Titaguas i Tuéjar, i a més a Santa Cruz de Moya però en la part castellana-manxega, va estar declarada per la Unesco com a Reserva de la Biosfera, la primera a la Comunitat Valenciana. Un reconeixement mundial del seu patrimoni ambiental fruit de molts anys d’esforç i que passa, entre altres coses, per un desenvolupament econòmic combinat amb la conservació del seu patrimoni natural.

En aquest sentit, Aras de los Olmos, s’ha proposat entre altres objectius ser ambientalment sostenible a curt termini, sobretot a nivell energètic i de gestió de residus, i recuperar totes aquells ecosistemes degradats possibles. És el cas de la zona que us convidem a reforestar, el pròxim dissabte 29 de febrer de matí, localitzada en una vessant de la Muela de Santa Catalina. Unes terrasses de cultiu abandonades que tornaran a cobrir-se de verd amb espècies mediterrànies mitjançant la vostra ajuda i la de la mateixa gent del poble que també ens acompanyarà aquest dia.

Ja de vesprada, aprofitarem per a visitar el seu Ecomuseu, amb una interessant col·lecció arqueològica i altra paleontològica, i també el seu Jardí Etnobotànic, un antic cementeri reconvertit en un espai didàctic amb l’assessorament del nostre Jardí Botànic, que inclou plantes autòctones d’ús medicinal, culinari i ornamental.

Afegir que el patrimoni d’Aras de los Olmos abasta la riquesa natural i paisatgística que trobem al seu territori, però també al seu cel, un dels més nets d’Espanya i lliure de contaminacions lumíniques. Per això Aras ha estat declarat recentment recentment Reserva Starlight i compta amb el Centre Astronòmic de de l’Alt Túria, mantingut conjuntament per l’Associació Valenciana d’Astronomia i la Universitat de València, que també ha ubicat en aquesta localitat el seu Observatori Astronòmic al cim de la Muela de Santa Catalina.

PROGRAMA

8:30 h Eixida des de València (Jardí Botànic de la Universitat de València)
10:00 h Arribada a la zona recreativa de L’Ermita de Santa Catalina, localitzada en la Muela de Santa Catalina (Aras de los Olmos), on podrem esmorçar i anar al WC.
10.30 h Caminarem 5 min per un sender que ens portarà fins la zona a reforestar i on estarem plantant tot el matí.
13:00 h Tornarem a l’Ermita per agafar l’autobús.
13:15 h Arribarem a la zona recreativa d’Aras de los Olmos on aprofitarem per a dinar i anar al WC.
14:30 h Visita a l’Ecomuseu i al Jardí Etnobotànic d’Aras de los Olmos
16:30 h Tornada cap a València
18:00 h Arribada estimada al Jardí Botànic

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia