20 09 07 oppressio CCCC (2)
Exposicions
Del vie 11/9 al dom 18/10 de 2020
Centre del Carme
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El Centre del Carme-Cultura Contemporània presenta el divendres 11 de setembre la mostra ‘Oppressió’, de l’artista i mediadora cultural Elisa M. Matallín, dins d’una macroinauguració amb la qual el centre d’art inaugura temporada. Emmarcada dins del programa Altaveu 2019-20, Oppressió visibilitza el treball de mediació desenvolupat amb diversos col·lectius en diferents situacions (Alanna, residència Juana María, CAR de Mislata, IES Juan de Garay), de novembre de 2019 a febrer de 2020, sobre qüestions relacionades amb l’opressió en la dona. A través de dinàmiques participatives, procedents de les arts visuals, escèniques i del treball amb objectes, es van reflexionar i van elaborar col·lectivament assumptes personals en relació amb la construcció de la identitat amb limitacions resultants dels rols atribuïts a les dones en l’espai públic i domèstic. Som conscients de com pot influir en el nostre estat d’ànim el context espacial i arquitectònic que habitem?; el cos pot amagar una opressió?; som propietàries del nostre cos? Totes aquestes qüestions que s’han treballat primer amb els diferents col·lectius de dones s’aborden en aquesta mostra que convida a reflexionar sobre la càrrega de la memòria social en el cos de la dona. L’exposició s’articula en tres blocs: espai, cos i objecte, que serveixen com a pont entre els diferents espais de creació i la mateixa Sala Contraforts, on també s’oferiran tallers i xarrades que conviden a la participació del públic.

Les dinàmiques es van fer en els espais propis de les associacions i els col·lectius amb els quals es va treballar. Segons Elisa M. Matallín, “sorprén trobar tantes referències visuals al concepte d’opressió en la mateixa arquitectura del lloc o del seu entorn”. D’altra banda, assenyala Matallín, “les nostres experiències van deixant petjada en cadascun dels nostres plecs corporals, en les nostres expressions i contorsions. El cos parla”. Així, l’artista i mediadora cultural ha comprovat com algunes de les participants es trobaven en situacions i entorns violents, i per protecció no se’ls ha permés mostrar el rostre. Un acte, en principi, de cura que evidencia, sense pretendre-ho, la falta de llibertat i decisió sobre el cos de la dona que acaba convertint-se en la seua presó. Segons Matallín, “concebem el nostre cos a través de la visió aliena i d’aquesta manera ens relacionem amb ell”. Durant les dinàmiques de treball es van visualitzar imatges pròpies de la història de l’art amb escenes de dones en espais públics i domèstics. Aquestes dinàmiques tractaven d’evidenciar com anem formant l’imaginari entorn del cos de la dona al llarg de la història. Imatges que representen una època, una tradició i una memòria que defineixen la condició de dona que s’aferra al passat. La dona és concebuda com a producte elaborat per la civilització, un objecte per a ser usat. Partint d’aquesta premissa de la cosificació, postulada de la manera més extensa per la teoria feminista amb Simone de Beauvoir al capdavant, l’exposició presenta els resultats d’un treball a partir del joc amb objectes aportats per les mateixes participants com a símbol o representació de la seua opressió. Així doncs, sorgeix una altra pregunta: podem deixar de sentir-nos objectes i convertir-nos en subjectes que accionen i gestionen la seua opressió?

Programa d’activitats
En el marc de l’exposició s’oferirà un taller de Creació d’Accions amb Objectes, en grups reduïts, els dissabtes 19 i 26 de setembre i 3 i 10 d’octubre (de 17.00 hores a 19.00 hores). A més, el dissabte 10 d’octubre a les 19.00 hores hi haurà una xarrada amb professionals en l’àmbit de la cura en dones. Inscripcions en info@elisamatallin.com.

Centre del Carme Ciutat Vella

Calle Museu, 2
46003 Valencia