Captura de pantalla 2017-05-19 a las 13.55.23
Exposicions
Del vie 19/5 al dom 3/9 de 2017
Centre del Carme
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El 15 de febrer de 2012 a València els joves de l’Institut Lluís Vives van eixir al carrer per a protestar contra les retallades en educació; ho van fer només amb llibres i quaderns a les mans. La flama que van encendre aquells estudiants de Secundària va arribar a encendre la comunitat estudiantil de la ciutat com a @Primaveravlc…, per a ser reprimida amb zel i molts colps. Així comença el projecte ‘Notificacions’.  La mostra que acull el Centre del Carme fins al 3 de setembre, es planteja com una obra col•lectiva on hibridar el treball d’artistes i poetes entorn d’una idea força: com mirar el què ocorre hui en els carrers…manifestacions, mobilitzacions ciutadanes, missatges en la via pública…

A partir de la informació que la gent va penjar en Internet sobre aquelles protestes, el comissari Isaías Griñolo va muntar una carta en format vídeo amb que va invitar Enrique Falcón, Teresa Lanceta, Inmaculada Salinas i Pedro G. Romero perquè des dels seus treballs artístics reflexionaren sobre els carrers, les mobilitzacions i tota la rest… manifestant amb les seues obres la necessitat donar veu al carrer.

La resposta d’Enrique Falcón a la invitació d’Isaíes Griñolo s’ha pogut veure al llarg dels últims mesos en l’entorn del Centre del Carme en forma d’assemblea en què s’ha invitat a participar tant a poetes com a la gent del carrer. Enrique Falcón des dels anys noranta anomena les pràctiques literàries del conflicte. En aquesta ocasió, ha plantejat arreplegar les restes i els materials de treball d’una trobada poètica nascuda de l’escolta i de la concepció del poema com una notificació, a la manera d’un “informe sobre el món a una comunitat d’homes i dones disposats a transformar-lo”. En aquesta trobada es van escoltar les trames col•lectives de tres barris d’aquesta ciutat (el Carme, Cabanyal i Benimaclet). En l’assemblea local de Veus de l’Extrem València han participat: Félix Menkar, Javier GM, Patricia Olascoaga, Begonya Pozo, David Transhumante, Pilar Moreno, Jesús Ge, Arturo Borra, Enrique Martín Corrales, Mateo Cedrik, Ysa Cruz, Eddie J. Bermúdez i Enrique Falcón.

Teresa Lanceta ve amb convidats amb els quals es troba setmanalment en un antic hospital gòtic reconvertit en l’Escola Massana Centre d’Art i Disseny (Universitat Autònoma de Barcelona), un lloc d’intercanvi de coneixements. Ens ofereixen “resistències” fetes amb humor, amb ironia o mostrant una sentida contradicció. Els convidats són: Jordi Antich Sanz, Raúl Cañadas Torres, Martí de la Malla Castillo, Addil Driouech El Marabet, Berta Esteve i Marcó, María Freire Montané, Jon García-Orad Asencor, Víctor Grilo Da Silva, Leily Khabiri Cabanillas, Neus Martínez Farran, Alicia Ortiz Miguel, Elisabet Robinson Orgillés, Eloi Rodríguez Romeu, Judit Saavedra Giraldo, Alba Sánchez Motellón, Marina Sayol Ramos i Anna Solé Tremoleda.

Inmaculada Salinas ha treballat durant dos mesos en Factoria Creativa, el taller municipal de fotografia de San José de La Rinconada (Sevilla), amb persones que s’han involucrat en un procés de treball col•lectiu, prenent com a punt de partida les oblidades queixes del seu poble per a, jugant amb aquestes, fotografiar-les i fer-les falleres. En aquest treball han participat: Remedios Fernández Castellano, Dolores Parra Fernández, Mercedes Maya Rodríguez, Raúl Moreno Méndez, María Carmen Adame Salmerón, María Jesús Guerrero Guerra, Felipe José Cárdenas Aragón, Silvia Rivas Ramírez, Fernando García Tortosa, María José Cáceres Velázquez, Eugenio López Olivero, Rosa María Gil Cruces, Jorge Aranda Gálvez, Laura Membrives Prado, Jaime Zamudio Villalón i Belleda López Montero.

Pedro G. Romero va rastrejar el seu propi treball, especialment operacions realitzades a la ciutat de València: enigmàtics telegrames poètics, enviaments d’allò que l’autor va denominar “paquets bomba” en l’any 1998 (en realitat una ala de colom tudó incinerada, que va enviar, entre altres, a Juan Cotino o a Consuelo Ciscar), o un recorregut pels carrers de la ciutat en temps de Falles, que li va permetre organitzar, en el marc del laboratori “Traïció/Tradició/Traducció” realitzat en Belles Arts de València el 1997, el seu imaginari a través d’associacions delirants de matriu rousseliana. Molts d’aquests treballs, amb la reflexió antropològica de les cultures del foc com a camp d’actuació, preparaven el que després seria l’“Arxiu F.X.”, del qual també es mostren alguns exemples valencians.

Els treballs dels quatre artistes s’han plantejat com a treballs col•laboratius que prenen forma i es completen en el Centre del Carme amb la visita del públic invitant-li a involucrar-se a participar del projecte.

Centre del Carme Ciutat Vella

Calle Museu, 2
46003 Valencia