Confèrencia-Debat
Jueves 16/11 de 2017   19.00
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El prestigiós historiador Ángel Viñas oferirà demà dijous, dia 16 de novembre, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, la conferència ‘Negrín y Cataluña’. L’economista, professor i diplomàtic en alts càrrecs internacionals, és autor d’una extensa obra amb més de 30 llibres sobre la República, la guerra civil, el franquisme, la política exterior espanyola i la Unió Europea.

La conferència s’inscriu en els actes de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives i és un complement de l’exposició ‘La biblioteca errant Juan Negrín i els llibres’. La mostra, que es pot visitar a la sala Duc de Calàbria de La Nau fins al pròxim dia 30 de novembre i que descobreix la passió bibliòfila i literària del que fóra president del Govern de la II República espanyola.

Durant la seua xarrada, Viñas parlarà sobre Juan Negrín, una de les figures més controvertides de la història política espanyola del segle XX, president del Govern de la II República entre 1937 y 1945, ja en l’exili. El setembre del 1936 va ser nomenat ministre d’hisenda en el govern de Largo Caballero. Va haver d’afrontar les conseqüències de l’enfonsament administratiu i la dislocació econòmica produïts per la guerra. Entre aquestes hi ha el desbordament de les competències estatutàries de la Generalitat. Des dels Fets de Maig del 1937 va ser nomenat president del consell de ministres, bo i mantenint la cartera que, vistes les experiències obtingudes, va ampliar a economia. Preocupat per la situació política a Catalunya, va traslladar la seu del govern de València a Barcelona. L’abril del 1938 va assumir directament la cartera de defensa nacional i va deixar la d’economia i hisenda. Patriota sense fissures, al llarg d’aquest últim període va ser molt conscient dels intents de la Generalitat de buscar una pau aïllada amb Franco.

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia