dubon_aldonza
Confèrencia-Debat
Jueves 20/6 de 2019
MuVIM
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

L’exposició «Dubón. Un artista republicà (1909-1952)» no mostra solament una obra pràcticament desconeguda i un moment històric que s’ha intentat obliterar, sinó que revela la mirada que l’artista, i la seua època tenien de la dona, d’eixa segona part de la humanitat que per fi començava a poder tindre veu, vot i vida pròpia. Amb aquestes jornades es vol reflexionar sobre la construcció de la dona, real o idealitzada, en l’obra i el temps de Luís Dubón. Per això, estudiarem amb detall la representació femenina en l’art i la cultura des de finals del segle XIX fins a mitjans del XX, parant especial atenció al període de la Segona República Espanyola, per exemple de l’apoderament de la dona occidental i alhora el moment més fructífer de la carrera de l’artista.

PROGRAMA
19 DE JUNY:
10:00 Presentació
10:30 Con-texto: Ponència Inaugural d’Amparo Carbonell Tatay (Catedràtica UPV i Acadèmica de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles).
11:00 Comunicació: Luis Dubón i l’arte de la seua època, a càrrec de Javier Martínez (Doctorant UV).
11:20 Comunicació: La dona de la Valencia republicana. A càrrec de Cristina Escrivà Moscardó (Documentalista, escriptora i especialista en la Segona República).
11:50 Pausa
12:15 Visita guiada amb perspectiva de gènere a l’exposició: Dubón. Un artista republicà (1909-1952). On es ressaltarà especialment la importància de la dona real en l’època de Dubón i la seua obra. A càrrec de l’equip de didàctica del MuVIM.

20 DE JUNY:
10:30 Comunicació: Representacions estereotipades de la feminitat en l’entre segles XIX-XX. La dona prostrada i la seua pervivència a través del temps. A càrrec de Raquel Baixauli (doctoranda UV).
10:50 Comunicació: Mare Dolorosa. Retrat fotogràfic post-mortem des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. A càrrec d’Esther González Gea (doctoranda UV).
11:10 Comunicació: La femme-fatale i l’apoderament femení: Dubón com a paradigma. A càrrec de Bernia Mitjans Altarriba (doctoranda UV).
11:20 Comunicació: La imatge de Salomé com femme-fatale. A càrrec de Laura Sánchez León (Màster UV).
11:50 Pausa
12:15 Visita guiada amb perspectiva de gènere a l’exposició: Dubón. Un artista republicà (1909-1952). On es ressaltarà especiament la importància de l’al·legoria femenina, positiva i negativa, al llarg dels segles fins a la creació de Dubón de l’al·legoria de la II República Espanyola. A càrrec de l’equip de didàctica del MuVIM.

MuVIM Ciutat Vella

Quevedo, 10
46001 Valencia