_DSC5184
Exposicions
Del jue 29/11 de 2018 al dom 24/3 de 2019
MuVIM
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Aquest cicle expositiu reconstrueix la història social i cultural de «La Geperudeta», una icona religiosa altament significativa per a gran part dels valencians. Tres exposicions ressegueixen les peripècies de la religiositat popular valenciana i reflexionen sobre la mudadissa relació entre la secularització pròpia de la Modernitat il·lustrada i la pervivència de les formes més populars del culte religiós.
Amb este cicle expositiu —dedicat a l’escultura, originalment jacent, de la Verge popularment coneguda com La Geperudeta o La Mareta— s’intenta il·lustrar, des d’una perspectiva interdisciplinària, la història cultural d’esta icona al llarg dels seus prop de sis-cents anys d’existència: des dels anys de creació de la confraria medieval vinculada al recinte hospitalari psiquiàtric (el primer d’Europa) i des dels temps de la difusió de la llegenda de la creació angèlica de la imatge (en el segle XVII) fins a la nostra societat mediàtica, de xarxes, presidida per internet.
Tot al llarg de tants segles, la Mare de Déu dels Desemparats va poder conservar el seu caràcter d’icona del poble menut: dels dissortats, dels malalts, dels pobres, dels desvalguts. Per això les exposicions insisteixen en la dimensió popular de la fidelitat a La Geperudeta, una realitat social viscuda des de la devoció de les pràctiques catòliques canòniques però també —i potser això és el més sorprenent— igualment sentida per persones que poden mostrar-se allunyades de les jerarquies eclesiàstiques o fins i tot declarar-se alienes a la fe cristiana —en particular— o al fet religiós, en general.

MuVIM Ciutat Vella

Quevedo, 10
46001 Valencia