Confèrencia-Debat
Miércoles 18/4 de 2018   19.00
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)
Entrada libre

LLOC I HORA: Estufa freda del Botànic, 19 H
ENTRADA: Entrada lliure. Aforament limitat.
Organitza: La Física del Grel en col·laboració amb el Jardí Botànic
Ponent: Carlos Briones, doctor en Ciències Químiques, dirigeix un grup que treballa en els camps de l’origen de la vida, els virus amb genoma de RNA i la bionanotecnologia al departament d’Evolució Molecular del Centre d’Astrobiologia del CSIC (CSIC-INTA, associat al NASA Atrobiology Institute).
DESCRIPCIÓ

En quants llocs de l’Univers han pogut sorgir éssers vius? A què ens referim quan parlem de condicions d’habitabilitat? La vida ha aparegut una sola vegada o vàries? Però, què és la vida? Com evoluciona? Quin és el futur de la vida a la Terra?

Són algunes de les preguntes a les que intenta respondre l’Astrobiologia. Es tracta d’una ciència recent que sorgeix per la necessitat d’investigar l’origen, presència i influència de la vida a l’Univers. Per a això, relaciona diferents ciències com l’astronomia, l’astrofísica, la biologia, la química o l’antropologia, entre altres. Una aproximació transdisciplinar que resulta útil per a apropar-se a fenòmens com la vida, on física, química i biologia s’entrellacen.

Des del seu grup d’investigació al Centre d’Astrobiologia del CSIC, Carlos Briones investiga sobre l’origen de la vida, sobre com la química pot donar lloc a la biologia, i reflexiona sobre si els éssers vius poden haver-se originat únicament a la Terra o si poden haver altres llocs a l’Univers on la vida haja sorgit.

Carlos Briones és doctor en Ciències Químiques (especialitat en Bioquímica i Biologia Molecular) per la Universitat Autònoma de Madrid. És Científic Titular del CSIC al departament d’Evolució Molecular del Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA, associat al NASA Astrobiology Institute), on dirigeix un grup que treballa sobre l’origen de la vida, la genètica de virus i el desenvolupament de biosensors. Briones és un apassionat de la divulgació científica: ha escrit diversos llibres de divulgació, coordina les tertúlies Diálogos del conocimiento, és actiu en plataformes com Naukas o el blog Ciencia para llevar del CSIC. En 2016, va rebre el premi Prisma al millor llibre de divulgació científica per Orígenes. El universo, la vida, los humanos, escrit en col·laboració amb Alberto Fernández Soto i José María Bermúdez.

La xarrada Los retos de la Astrobiología forma part de #LasCharlasdelGrel, una iniciativa del col·lectiu La Física del Grel que tracta de parlar de ciència de manera amena i accessible per a tots els públics. Compta amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, el Ministeri d’Educació, la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia