Confèrencia-Debat
Miércoles 15/11 de 2017
Col·legi Major Rector Peset
Valencia (Ciutat Vella)

Es coneix amb el terme perpetradors als qui cometen un delicte o falta greu, als autors de crims especialment abominables. Demà dimarts, 14 de novembre, a les 17 hores, s’inaugura el congrés ‘L’infern dels perpetradors. Imatges, relats i conceptes’, que tindrà lloc en el Col·legi Major Rector Peset fins al dijous 16 de novembre.

El congrés està organitzat pel Grup de Recerca REPERCRI (Representació Contemporània dels Perpetradors), la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial), amb la col·laboració de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH), l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives-de la Universitat de València i l’Àrea de Filosofia del Dret del Departament de Dret Públic de la Universitat Jaume I de Castelló.

Dirigit pels professors de la Universitat de València Vicente Sánchez-Biosca i Anacleto Ferrer (REPERCRI), té com a objectiu “interrogar la figura del perpetrador, tant en la seua dimensió monstruosa, com en la seua banalitat humana, aprofundint en l’anàlisi dels agents de el ‘mal’ tal com es manifesten en les societats modernes”. A tal fi, expliquen els organitzadors, “els perpetradors seran investigats, en primer lloc, a través de les imatges que els representen i de les quals produeixen; en segon, per mitjà dels relats que narren els seus actes (ja es tracte d’acte-narracions, ja de relats testimonials); i, finalment, en la manera en què són pensats per la filosofia, la ciència i la història”.

En el curs del segle passat, assenyalen, “l’envergadura de la víctima va créixer fins a impregnar discursos tant científics i polítics com a pràctiques terapèutiques, simbòliques i memorístiques”. No obstant açò, afegeixen, “en les últimes dècades, i sense que la víctima haja abandonat el seu protagonisme, ha vingut acreixent-se l’interès per l’anàlisi dels perpetradors, molt especialment d’aquells que van exercir crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidis”. Entre altres factors, apunten, “aquest gir obeeix a diverses raons: una generalització del victimisme, la torbadora reivindicació d’aquesta condició per part d’executors, la participació cada vegada més abundant de perpetradors ordinaris en massacres o l’en ocasions làbil frontera que separa víctima i victimari (aqueixa ‘zona grisa’ de la qual parlara Primer Levi)”.

La conferència inaugural de Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret i director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH), porta per títol “Infern, paradís o simplement purgatori. El Dret, davant el perpetrador”. El professor de Lucas articularà la seua reflexió a partir de diverses preguntes: “en realitat, és el Dret, qui crea o possibilita l’infern que posseeix al perpetrador? hi ha un infern jurídic per al perpetrador o aqueixa condició -aqueix càstig que ens sembla l’únic a mesura del perpetrador- va molt més allà de la capacitat del Dret? té el Dret capacitat de redempció per al perpetrador o hi ha perpetradors irredimibles?”.

Després de la conferència inaugural, el congrés serà presentat per Vicent Flor (director la Institució Alfons el Magnànim), Jorge Hermosilla (vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de Valènica) i els professors de la Universitat de València Vicente Sánchez-Biosca i Anacleto Ferrer. i directors Grup de Recerca Representació Contemporània dels Perpetradors (REPERCRI).

Col·legi Major Rector Peset Ciutat Vella

Calle Horno de San Nicolás, 4
46001 Valencia