5-lincontrolat
Cinema
Jueves 15/7 de 2021   22.00
L'Etno
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

La mostra compta amb 4 projeccions realitzades “a la fresca” (patis del museu) entre el dimarts 13 i el divendres 16 de juliol. “El cicle pretén aprofundir en la capacitat del documental per a comprendre les nostres societats, abordant temes com les cures a les persones majors, els territoris de frontera, el canvi climàtic o la postcolonialitat” ha explicat el diputat de Cultura Xavier Rius qui també ha destacat “l’experimentació continua, la innovació en la programació, i la creativitat de l’ETNO per obrir noves vies de comunicació amb el públic”. L’INCONTROLAT té com a objectiu acostar al públic una selecció de documentals de caràcter etnogràfic. Són obres premiades en festivals internacionals que no han estat estrenades sales ni en festivals de la Comunitat, i que tampoc estan accessibles en plataformes digitals. El programa es compon de 4 documentals:

Mother, de Kristof Bielsen, una obra que s’endinsa en residències de majors de luxe en països del sud global, com Tailàndia, per a acollir a ciutadans europeus acomodats. La peça és una extraordinària observació sobre la dificultat de cuidar als nostres majors, i les transformacions que van sofrint les cadenes globals de cures. En l’àmbit estatal, destaca l’estrena a València de Anunciaron Tormenta, de Javier Fernández Vázquez. El documental ha passat en 2020 per la Berlinale, el Documenta Madrid o el DocsLisboa. L’obra aborda la poc investigada memòria del passat colonial espanyol a Guinea Equatorial. Això es realitza a través dels relats orals de la comunitat bubi, endinsant-se en la selva per a traçar l’assassinat d’un dels seus últims reis. Els altres dos documentals que complementen el cicle són Budha in Africa, premiat com a millor documental de Sud-àfrica, i A Shape of Things to Come, un documental de frontera que es converteix en tota una etnografia del desert de Sonora, endinsant-se en l’autosupervivència enmig del col·lapse ambiental global.

Totes les pel·lícules es projectaran a les 22h i l’accés al cicle és gratuït sense reserva prèvia, fins a completar l’aforament.

Dijous, 15. Songs of repression
Marianne Hougen-Moraga i Estephan Wagner
Dinamarca, 2020 (90 min.)
La Colònia Dignitat, un tranquil assentament d’alemanys transformat en una fructífera destinació turística a Xile, amaga un passat macabre sota un màscara surrealista. Quaranta anys enrere, s’hi va instal·lar una secta en què la verborrea religiosa es barrejava amb entrenaments de paramilitars, abusos sexuals a menors, assassinat d’opositors i tràfic d’armes. El seu líder, Paul Schäfer, nazi i simpatitzant de Pinochet, va convertir la colònia en un lloc de tortura i mort. Després de la seua fugida, perseguit per la justícia, molts dels seus habitants van abandonar la colònia per a construir un futur lluny dels traumes del passat. Però una bona part dels cofundadors de la secta i els seus descendents encara hi viuen en una tensa i desconcertant convivència entre abusats i abusadors, torturats i torturadors.

L'Etno Ciutat Vella

Corona, 36
46003 Valencia