Captura de pantalla 2020-02-06 a las 13.33.20
Exposicions
Del jue 6/2 al dom 17/5 de 2020
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El Centre Cultural La Nau de la Universitat
de València presenta entre el 6 de febrer i el 17 de maig l’exposició ‘Let’s bring blacks home. Imaginació colonial i formes d’aproximació gràfica dels negres d’Àfrica (1880-1968)’, un exercici de crítica cultural que revisa els tòpics forjats al llarg de la dominació colonial europea sobre els negres d’Àfrica. L’exposició, comissariada pels professors de la Universitat de València Hasan G. López Sanz i Nicolás Sánchez Durá, reuneix una selecció de 400 objectes, fotografies, cartells i documentació –molts d’ells inèdits– que van servir per fonamentar el racisme popular des del final del segle XIX, segons que van explicar en una roda de premsa celebrada aquest matí a La Nau.

Encara que la mostra té una component generalista referida al context europeu, s’ha donat un tractament especial al cas espanyol, concretament als poblats negres, coneguts popularment com a “zoos humans”. En l’exposició es mostra com Espanya es va sumar a la moda de les feridores exhibicions ètniques amb casos com el dels Poblats Aixantis de Madrid i Barcelona del 1897, el Poblat Senegalès al Tibidabo de Barcelona, del 1913, l’Exposició Iberoamericana de Sevilla del 1929, o la que potser és la més desconeguda, la dels natius fang de Guinea en la Fira Mostrari de València del 1942, en ple franquisme i Segona Guerra Mundial, quan en la resta d’Europa ja havien pràcticament desaparegut.

L’exposició, que es pot veure a la Sala Estudi General de La Nau, revisa críticament els prejudicis forjats sobre les poblacions negres africanes en un lapse temporal molt dilatat, que dona compte de les reconfiguracions produïdes sobre aquest tema al llarg de la dominació colonial europea. En aquest sentit, la mostra es divideix en cinc seccions que recullen, entre altres coses, las ja al·ludides exhibicions de poblats negres que reconstruïen hipotètiques formes ancestrals de vida en recintes –a vegades zoològics– preparats expressament per a l’ocasió; imatges fotogràfiques i cinemàtiques d’aquestes poblacions que van proliferar amb el desenvolupament de la cultura de masses; a més de la creació dels museus d’etnologia de les grans metròpolis a l’acabament del segle XIX i començament del XX, que van contribuir a difondre els estereotips racistes concordes amb la justificació del domini colonial.

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia