Presentación exp permanente Prehistoria foto_Abulaila (2)
Exposicions
Del mie 16/12 de 2020 al dom 31/12 de 2023
Museu de Prehistòria
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El Museu de Prehistòria de València presenta la nova exposició permanent de societats caçadores i recol·lectores, una mostra que comença en Àfrica fa 7 milions d’anys, però amb el gruix de l’exposició en les terres valencianes, des del 350.000 abans del present, fins a finals del Paleolític superior, entorn del 12.000, on es desenvolupen dos períodes: un del Paleolític mitjà amb els neandertals, i el Paleolític superior amb l’aparició de l’Homo sapiens. S’inclouen per primera vegada restes botàniques o microfauna.

El passeig ens introduix en el Paleolític a les terres valencianes, que ací reunix testimonis des de fa uns 350.000 anys, fins al final del plistocé, entorn de dotze mil anys abans del present. El discurs s’articula seguint dos eixos expositius. D’una banda, el discurs diacrònic dels paisatges canviants, amb la reconstrucció dels diferents ecosistemes que se succeïxen. L’altre eix es desenvolupa de la mà dels importants jaciments paleolítics valencians, origen de les col·leccions i objecte preferent de la recerca científica: Cova del Bolomor de Tavernes de la Valldigna, Cova Negra de Xàtiva, Abric de la Quebrada de Xelva, Cova de les Malladetes de Barx, Cova del Parpalló de Gandia i Cova del Volcán del Faro de Cullera.

S’hi aborden aspectes transversals referits al comportament dels grups humans, com la socialització i la dimensió dels grups, les qüestions de gènere o la transmissió del coneixement, així com aquells aspectes de les seues formes de vida relacionats amb l’apropiació del territori, l’ús i control del foc, l’hàbitat, la tecnologia, la caça i la recol·lecció, les creences i les manifestacions artístiques. La sala dedica un espai central com a nexe d’unió i lloc de reflexió entre el món neandertal i el món sapiens, en el qual es pretén interactuar amb el visitant i fer-lo partícip dels debats i interrogants que la recerca científica planteja en el moment actual. Per què van desaparéixer els neandertals? Som tan diferents? L’exposició tanca amb el món simbòlic del Paleolític superior amb una vitrina sobre l’adornament i la imatge, però sobretot amb la presentació de l’art de la cova del Parpalló, una selecció de 98 plaquetes pintades i gravades de fa més de trenta mil anys, una de les millors representacions de l’art moble europeu.

Museu de Prehistòria Ciutat Vella

Calle Corona, 36
46003 Valencia