expo_ricardomartin_mitjans2
Exposicions
Del mar 15/12 de 2020 al dom 21/3 de 2021
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El fotoperiodista Ricardo Martín (Granada, 1953) exposa al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ‘Les cares del temps’, més de 80 retrats que han marcat la història espanyola de l’últim mig segle, resultat de dècades de treball en diversos mitjans, entre els quals destaca les fotografies publicades en el diari El País, de la redacció fundacional del qual va formar part.

L’exposició, que reuneix una galeria de retrats en blanc i negre, i en color d’escriptors, polítics, artistes, actrius, filòsofs, músics, etcètera, tots ells figures clau de la nostra època, arriben hui a València, renovada i ampliada, després del seu pas per Cadis, Granada, Úbeda, Segòvia, Almeria, Màlaga i Sevilla. ‘Les cares del temps. Retrats de Ricardo Martín’ s’ha presentat aquest dimarts, 15 de desembre, a La Nau en una conferència de premsa en què han intervingut la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; el periodista i escriptor Fernando Delgado; i el fotoperiodista Ricardo Martín, a més de l’assistència de la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño; i molts dels retratats, entre els quals Carmen Calvo, Jaime Siles, Francis Montesinos i Ana Lluch.

L’exposició ‘Les cares del temps’ està produïda pel Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Universitat i l’Ajuntament de Cadis. Entre els personatges retratats en aquesta mostra hi ha Adolfo Suárez, Dolores Ibárruri, Enrique Tierno Galván, Rafael Alberti, Antonio Gala, Rosa Chacel, Gloria Fuertes, José Luis Sampedro, Antonio López, Victoria Abril, Penélope Cruz, Camarón de la Isla, Lola Flores, Martirio, Francisco Brines, Fernando Aramburu, Luis García Berlanga… Així mateix, aquesta exposició mostra també els rostres de personatges internacionals rellevants com Umberto Eco, Patricia Highsmith, Andy Warhol o Mick Jagger. La primera fotografia de la galeria de retrats es va prendre a Granada el 1971 i correspon a Miguel Ríos; l’última, realitzada en setembre d’enguany, capta Carlos Saura al costat de la seua dona, l’actriu Eulalia Ramón.

La major part dels retrats que es poden veure a la sala Estudi General fins al pròxim 21 de març van ser realitzats per Ricardo Martín amb l’objectiu de publicar-los en articles de periòdics i revistes; però, ara, amb la perspectiva que dona el temps i gràcies a la iniciativa dels seus amics, els escriptors i periodistes Elvira Lindo, Antonio Muñoz Molina i Fernando Delgado –els seus rostres també es colen en aquesta mostra–, és possible gaudir-los en conjunt, conformant “la galeria dels retrats d’una època”, com apunta Muñoz Molina. Fernando Delgado, d’altra banda, es refereix a aquesta mostra com a “un exercici de memòria sobre una part del millor que li ha passat a Espanya”.

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia