Escénicas
Lunes 15/2 de 2021   18.00
SGAE
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

“Folklore familiar. El d’un pare i una filla cantant-nos la seua història”. Així, d’alguna manera, podria resumir-se Qué sabe nadie, l’obra amb la qual la dramaturga i actriu valenciana Lara Salvador es va fer amb el IV Premi de Dramatúrgia Russafa Escènica en 2020. Ella, per cert, és la filla. I el compositor i percussionista Jesús Salvador ‘Chapi’, el pare, el seu propi, amb el qual comparteix escenari en aquesta peça. “Té molt sentit que siga ell, i no una altra persona, qui m’acompanye en aquest muntatge. Artísticament és qui tinc més pròxim. I musicalment, en qui més confie”, explica l’autora.

Convocat per Russafa Escènica Festival de Tardor i la Fundació SGAE, a través del seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana, el premi va permetre a Lara Salvador poder continuar treballant en el text fins convertir-lo en una obra de més llarga duració. Si bé, apunta la creadora, “ja tenia al cap, abans de guanyar el certamen, fer una versió més llarga, perquè tenia molt de material escrit. Així que el premi em va animar a continuar, va ser una bona espenta”. El resultat d’aquesta reelaboració de Qué sabe nadie, per a la qual va comptar amb la dramaturga castellonenca Begoña Tena com a tutora, es podrà gaudir en format de lectura dramatitzada dilluns que ve, dia 15 de febrer, a la Sala SGAE Centre Cultural de València (Blanqueries, 6). Serà a les 18 hores i l’entrada és gratuïta, encara que atés l’actual protocol contra la covid-19, és imprescindible confirmar assistència enviant un correu electrònic a coordinacion@russafaescenica.com.

El Premi de Dramatúrgia Russafa Escènica va ser creat amb l’objectiu de consolidar l’actual dramatúrgia valenciana, incentivant la creació artística i recolzant, al seu treball, als autors teatrals.

Records i cançons familiars
En Qué sabe nadie, Lara Salvador parla dels seus desapareguts. O en concret, com ella mateixa explica, “del meu oncle o, millor encara, de totes les dones que es van quedar esperant-li”. Així, a través de cançons i dels seus propis records, tix un relat en primera persona concebut com “un ritu per a honrar el dolor, el tabú de la tragèdia, d’allò lleig, de les boges. Un crit que desfà el nus en la gola. És donar-li un espai públic a tot allò que durant molt de temps es va amagar, portes cap a dins”.

Salvador defineix Qué sabe nadie com una “autoficció, un relat que parteix d’experiències personals reals, però en el qual, després, em deixe volar per a arribar a llocs més teatrals”. Respecte a la música, tan present en aquesta obra, l’autora tira mà de cançons populars, però també de partitures originals signades per ella i el seu pare, Jesús Salvador ‘Chapi’. “La música aporta poesia al text i un cert aire de ritual que m’interessava molt. És música molt bonica i alliberadora que ajuda a transformar el dolor en bellesa”, afig.

SGAE Ciutat Vella

Blanquerías, 6
46003 Valencia