Presentació de llibre/disc
Jueves 16/5 de 2019   19.00
La Beneficència
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà dijous 16 de maig al Centre Cultural la Beneficència la segona edició de ‘La música popular’, de Vicent Torrent. A l’acte, que es desenvoluparà en el marc de l’Etnomúsic 2019 organitzat pel Museu Valencià d’Etnologia, participarà Jordi Reig, codirector de les col·leccions de música del Magnànim. L’obra, que pertanyia en la seua primera edició a la col·lecció ‘Descobrim el País Valencià’, ara es reeditarà dins de la col·lecció ‘Debats’. El pròleg d’ambdues edicions ha sigut escrit per Antonio Ariño, director de l’Institut de Ciències Socials i de la Cultura del Magnànim. En acabar la presentació, els assistents podran presenciar un concert del grup de música tradicional Aljub. L’entrada serà gratuïta fins a completar l’aforament.
La nova publicació conserva l’essència de la primera edició, però, incorpora una introducció a la segona edició que recull les actualitzacions més notables en el món de la música tradicional valenciana al passat recent. L’escriptor i músic explica que, durant les darreres dècades, la música tradicional ha fet una crescuda molt forta i s’ha triplicat la dedicació de la gent a fer la música popular del país. Així, Torrent creu que “és un bon moment per a publicar aquest llibre perquè hi ha molts projectes madurs i altres més nous que van fent camí, i les reflexions d’aquesta obra poden ser-los de molta utilitat. La majoria de les premisses són rellevants en aquest moment”.
En aquest llibre, l’autor convida el lector a recórrer els escenaris de la música tradicional valenciana i, a més, legitima críticament l’actitud de la societat cap a ella. Tanmateix, la societat ja no és la mateixa que apareix al llibre, però el missatge ara cobra una dimensió diferent que interpel·la a la societat actual a valorar aquesta expressió artística com un objecte cultural que mereix ser preservat pel seu valor estètic i perquè està connectat amb l’expressió de la identitat col·lectiva.
La modernitat de la música popular
“La crescuda no ha sigut només en el nombre de projectes, sinó en relació a la professionalització i les noves propostes. El cas de la dolçaina és un exemple clar. Abans no hi havia a penes dolçainers i ara hi ha milers de dolçainers i, a més, molts d’ells amb un nivell molt alt”, declara l’autor. “A més, l’aparició de propostes tan innovadores com les que fusionen música popular amb folk, rock o altres gèneres musicals moderns fan que hi haja molt de camp obert”.
D’aquesta manera, el llibre és un al·legat a que la música popular quede ancorada a la modernitat, a no caure en l’oblit i traspassar la barrera del segle passat. L’autor incideix en la necessitat que la música tradicional recupere la capacitat de crear lletres sobre assumptes actuals i no es limite a ser una simple expressió folklòrica. Per això mateix, cal que la gent pose els ulls en allò que la música popular té de modern i en la capacitat d’aquestes expressions tradicionals d’abordar també temes d’actualitat, no només ser la veu del passat.
Torrent conclou afirmant que “dins de la música tradicional del país el més progressiu és fer fusions des de la tradició valenciana amb altres tradicions populars mediterrànies amb les que hi ha un llenguatge comú. Això, és clar, sense oblidar el mestissatge amb altres gèneres novedosos, la qual cosa és molt saludable perquè suposa utilitzar en la creació musical contemporània el llenguatge de la tradició”.

La Beneficència Ciutat Vella

Corona, 36
46003 Valencia