Confèrencia-Debat
Viernes 18/5 de 2018   19.00
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)
Entrada libre

LLOC I HORA: Estufa freda del Botànic, 19 H
ENTRADA: Entrada lliure. Aforament limitat.
Organitza: La Física del Grel en col·laboració amb el Jardí Botànic
Ponent: Juan A. Monsoriu és catedràtic de la Universitat Politècnica de València al departament de Física Aplicada, codirector del Grup d’Òptica Difractiva de València i responsable de la iniciativa Smart Physics.

DESCRIPCIÓ
L’ús dels telèfons mòbils intel·ligents o smartphones està present en la vida quotidiana molt més enllà de la funció de realitzar telefonades. Cada vegada utilitzem més aplicacions, Apps, que ens permeten fer tasques fins fa poc impensables. Moltes d’aquestes aplicacions es basen en l’ús precís i adequat de diferents sensors integrats en l’estructura del nostre smartphone. Hi ha, per tant, un alt grau de tecnologia que converteix els telèfons mòbils en una bona eina per fer demostracions científiques, a l’aula, al públic general, al públic interessat…

En aquesta conferència, Juan A. Monsoriu ens proposa alguns experiments senzills i fascinants de física amb els sensors més comuns que trobem als nostres smartphones. A través d’aquests, podrem veure com conta les passes el nostre telèfon, què permet convertir-lo en una brúixola o en una càmera macro, entre moltes altres coses.

Smart Physics és una iniciativa impulsada per Juan A. Monsoriu dedicada a la divulgació de l’ús dels sensors en l’àrea de la Física i la Tecnologia, tant en l’educació secundària com universitària. Per a això, s’introdueixen elements com els mòbils d’última generació en el treball de laboratori i es generen noves perspectives al respecte en les Ciències de l’Educació. A través d’aquesta educació en TIC, pretén contribuir a evitar la fractura digital i a desenvolupar una societat moderna i equilibrada.

Juan A. Monsoriu és Llicenciat en Física per la Universitat de València, amb Premi Extraordinari de Llicenciatura, i Doctor en Física amb Excel·lent Cum Laude i Premi Extraordinari de Doctorat. Actualment, és catedràtic de Física Aplicada a la UPV, co-director del Grup d’Òptica Difractiva de València i responsable de Smart Physics. La seua tasca docent ha estat reconeguda amb el Premi a l’Excel·lència Docent del Consell Social de la UPV i la Generalitat Valenciana en 2010 i amb el Primer Premi en 2013 del Programa ‘Ciencia en Acción’ de la Real Sociedad Española de Física al Grup de treball de Física Arquímedes del que ha format part. És coautor de més de 100 articles publicats en revistes internacionals de prestigi en diferents àmbits de la física i l’enginyeria, a més de nombroses contribucions en el camp de l’ensenyament i la divulgació.

La xarrada La física que esconde tu móvil forma part de #LasCharlasdelGrel, una iniciativa del col·lectiu La Física del Grel que tracta d’acostar la ciència de manera amena i accessible per a tots els públics. Compta amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, el Ministeri d’Educació, la Conselleria d’*Educació de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia