Hugo Martinez Tormo La deriva de un gesto post romántico (1)
Exposicions
Del vie 12/5 al dom 10/9 de 2017
Centre del Carme
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Què passa si llancem una botella al mar amb un missatge? Gest romàntic o contaminació? Eixa és la pregunta que es planteja Hugo Martínez-Tormo en la seua última exposició. L’artista valencià exhibix ‘La deriva d’un gest post-romàntic’ en el Centre del Carme cultura contemporània, del 12 de maig al 10 de setembre. El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, que ha presentat este matí la mostra acompanyat per l’artista, hi ha assenyalat que “presentem la primera exposició resultat de les primeres convocatòries públiques del Consorci de Museus, concretament de la convocatòria Escletxes, de producció artística i suport a la investigació”.

“La proposta de Hugo Martínez-Tormo és un primer exemple de l’alt nivell dels projectes seleccionats i de les interessants propostes que començarem a veure este mes de maig” ha explicat Pérez Pont i qui ha recordat que “la setmana que ve inaugurarem el projecte guanyador de 365 dies VLC, de Juan Luis Toboso i la primera exposició de V.O, ‘Notificacions’. Amb estes exposicions veiem com es materialitza el nou projecte per al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i per al Centre del Carme i comprovem la necessitat i la importància de democratitzar la cultura contribuint amb això a la professionalització del sector artístic de la nostra Comunitat”.

Sobre Hugo Martínez-Tormo el director del Consorci de Museus ha explicat que “esta exposició ens introduïx en el pensament de l’artista i ens transmet la seua preocupació per la preservació del medi ambient, amb un bell i potent missatge que es planteja a través del diàleg entre l’ecologia i les noves tecnologies”. “La poètica de Hugo Martínez Tormo ens servix per a constatar una vegada més el paper que té l’art contemporani en el desenrotllament de la consciència crítica del ser humà i la seua capacitat per a ajudar-nos a créixer com a persones lliures i respectuoses amb el nostre entorn”.

En ‘La deriva d’un gest post-romàntic’ la visió romàntica de llançar al mar una botella amb un missatge en el seu interior, queda relegada per una visió més ecològica i respectuosa amb el medi ambient. Quin missatge estem llançant amb tan romàntic gest? El missatge ha deixat d’estar en el contingut per a estar en el continent. La botella és el missatge.
La quantitat de residus plàstics que acaben a la deriva en els mars i oceans, està creixent exponencialment cada dècada, convertint-se en una de les problemàtiques mediambientals que més preocupen en l’actualitat. A partir de la troballa de dos botelles, una en el parc Natural de l’Albufera i una altra en el Cap de Gata, Hugo Martínez Tormo desenrotlla un projecte compost per cinc instal•lacions en què s’analitza el procés de contaminació i on es qüestiona també l’ús que li’ls dóna a les noves tecnologies. Instal·lacions que alhora que denuncien el procés de degradació del medi ambient traslladen al Centre del Carme tota la seua bellesa, en el so de les onades del mar, la càustica provocada pel reflex del sol, el que podria ser un catxalot de deu metres o la possibilitat d’agafar el timó i dirigir el moviment de les marees.

3DsoundPrinter_Plastic Bottle
És una instal•lació electromecànica sonora realitzada amb els components bàsics d’una impressora 3D desconstruïda i composta per una fotografia que documenta la botella de plàstic trobada en la costa del parc Natural del Cap de Gata d’Almeria i la seua rèplica en 3D. La instal•lació genera una composició sonora que evoca el so del mar i les onades per mitjà del moviment continu generat pels motors de la impressora, qüestionant una vegada més la funcionalitat de les noves tecnologies. Com en el segle XXI el plàstic, un material no biodegradable continua sent la matèria primera amb què treballem.

3DlightPrinter_Plastic Bottle
Instal•lació electromecànica de llum realitzada amb els components bàsics d’una impressora 3D desconstruïda i composta per la fotografia d’una botella trobada en el parc Natural de l’Albufera. Es genera una composició lumínica de gran format per mitjà del reflex de la llum en l’aigua i el moviment generat pels motors de la impressora.

1.16.625
És una sèrie de tres fotografies on es mostra el procés de fragmentació d’una botella de plàstic surant a la deriva en el mar. Els últims estudis estimen que en un any s’haurà dividit en 10.000 microtrossos produint compostos molt tòxics com el Bisfenol A, que acaben sent ingerits pels animals aquàtics i finalment pels sers humans.

El Catxalot
Esta instal·lació de 10 metres de llarg, reproduïx els components i materials que van ser ingerits i trobats posteriorment en l’interior d’un catxalot mascle trobat mort en la platja del Castell de Ferro de Granada, en 2012. Entre ells, dos tests, 30 metres quadrats de coberta d’hivernacle, 5 cordes de 9 metres, 1 bot de detergent, etc. Message Is the bottle. Instal·lació audiovisual interactiva on l’espectador condiciona el moviment d’una botella a la deriva en el mar, com a metàfora d’una situació mediambiental idíl•lica on el ser humà controla i gestiona tots els seus residus.

Centre del Carme Ciutat Vella

Calle Museu, 2
46003 Valencia