Captura de pantalla 2017-05-10 a las 16.27.51
Exposicions
Miércoles 10/5 de 2017   20.00
Museu Valencià d'Etnologia
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Un homenatge a l’obra del metge i etnobotànic Joan Pellicer als deu anys de la seua mort a través de fotografies, objectes i documentació del seu arxiu personal i de les col·leccions del Museu Valencià d’Etnologia.

Joan Pellicer i Bataller (1947-2007) ha sigut un dels més importants investigadors valencians en etnobotànica de les darreres dècades. Als anys vuitanta va iniciar un vast projecte de recerca davant del risc de pèrdua que amenaçava els sabers populars sobre la flora i la vegetació valencianes. Tot el seu esforç es va centrar a documentar i divulgar la utilització tradicional de les plantes al territori valencià.

La seua àrea d’estudi era les comarques centrals, una zona d’alt valor ecològic i florístic conegut pels especialistes com territori diànic i que ell anomenava Diània. Només la seua sobtada mort va aturar el seu treball.

El Museu Valencià d’Etnologia ha volgut presentar la singular figura i el treball del metge i etnobotànic Joan Pellicer amb una mostra i un programa d’activitats complementàries.

Per la producció de l’exposició s’han utilitzat diverses fons provinents de l’obra publicada pel mateix Joan Pellicer, així com de l’escàs material documental publicat relatiu a la seua figura. També s’ha consultat el seu arxiu personal (carpetes de notes, transcripció d’entrevistes, llistes d’informants, etc.) i s’han fet entrevistes a la família i a diferents informants.

La col·laboració amb Anna i Júlia Pellicer, filles de Joan, ha sigut fonamental per poder accedir a l’arxiu personal i als seus objectes, fotografies familiars, etc. El gruix de l’exposició està format per objectes que pertanyien a Joan Pellicer, per imatges seues i de la família, i per materials del seu arxiu de treball.

L’exposició també presenta objectes populars valencians utilitzats en la recol·lecció i preparació de plantes medicinals o alimentàries, que provenen dels fons del Museu Valencià d’Etnologia. Així mateix es mostren productes medicinals, alimentaris i de cosmètica elaborats amb vegetals, que pertanyen al fons del Museu Valencià d’Etnologia i a un préstec de Herbolario Navarro (València).

Joan Pellicer es denominava a si mateix “jornaler de la cultura” i sempre es desenvolupà de forma molt austera, aspecte que s’ha volgut traslladar a l’exposició. En la mostra destaquen els objectes personals relatius a la seua activitat i el seu material documental. La majoria de textos de l’exposició són del mateix Joan Pellicer, extrets de llibres, diaris i anotacions diverses. Hi ha també alguns textos del comissari. Està estructurada en una sèrie d’unitats que presenten el periple vital, l’obra i el món de Joan Pellicer.

Museu Valencià d'Etnologia Ciutat Vella

Corona, 36
46003 Valencia