Confèrencia-Debat
Martes 5/6 de 2018   18.30
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH), Javier de Lucas, pronunciarà el dimarts 5 de juny en el centre cultural la Nau una conferència amb el títol “Etsi ius non daretur, un (moderado) elogio del Derecho”. La conferència, amb entrada lliure fins a completar l’aforament, tindrà lloc en l’aula magna, a les 18:30 hores.

Amb aquesta conferència, l’IDH clausurarà la novena edició del Màster oficial en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional de la Universitat de València, que va ser inaugurada pel poeta i professor Luis García Montero. Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret, Moral i Política, llançarà una diatriba contra el generalitzat menyspreu al Dret que prolifera en els mitjans de comunicació, per a fer una moderada defensa de l’imperi de la Llei. “Hui –sosté– no vivim tant les tesis utòpiques, que d’Hume a Marx, passant per Saint Simon o Comte, han somiat amb la desaparició del dret i dels juristes, la substitució del domini de les persones (a través del Dret), per l’administració de les coses, sinó en la nècia i ignara teoria que la política i la negociació ho resolen tot i que el Dret és un instrument prescindible o molt secundari, perquè tot en el Dret es pot canviar”. Davant aquests plantejaments, el professor de Lucas plantejarà la hipòtesi que no existira el Dret (“Etsi ius non daretur”) per, a partir d’ací, fonamentar la seua ponderada reivindicació de les lleis justes i la seua primacia en les relacions socials i polítiques.

El programa de màster en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional de la Universitat de València, que dirigeixen les professores Cristina García Pascual y Charo Serra, ha rebut la Menció d’Excel·lència del Ministeri d’Educació, que a Espanya només han obtingut huit màsters d’àmbit jurídic.

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV) ha posat en marxa en l’any 2018 un ampli programa de activitats, coincidint amb la celebració del 70 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Creat l’any 2005, l’ IDH-UV forma part del projecte Consolider en el qual participen dotze grups de recerca de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de les Casas de la Universitat Carlos III de Madrid.

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia