Captura de pantalla 2018-10-11 a las 10.31.02
Exposicions
Del jue 19/7 al dom 28/10 de 2018
Centre del Carme
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

L’artista alacantina Olga Diego recrea el El Jardín de las Delicias d’El Bosco en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València. Amb més de 400 metres quadrats la instal•lació d’Olga Diego que ocupa la Sala Dormitori, submergix al visitant en un paradís de llibertat creativa i sexual on el pecat de la carn de què advertia El Bosco és substituït ara pel plàstic, en una crítica al capitalisme i a la societat de consum.

Seria possible recrear el El Jardín de las Delicias d’El Bosco en una instal·lació d’escultures inflables i electròniques? Salvant les grans distàncies, açò és Jardín Autómata: una gegantina instal·lació formada per un centenar d’escultures inflables i electròniques inspirades en els bells, extravagants i suggeridors personatges d’El Bosco. El punt focal que provoca la idea, és la ‘Cavalcada del desig’ pintada en el panell central del tríptic. En ella, sers humans nus gaudeixen, junt amb animals de totes les espècies, d’un món de plaer sense límits. La luxúria representada de múltiples i inimaginables formes. Un món suggeridor on també trobem belles aus, peixos i fruits exòtics. Aquest elements són els que també apareixen en ‘Jardín Autómata’. Una orgia visual i creativa. Un laberint de grans cossos translúcids que suggerixen una existència màgica.

Diferents humanoides, quadrúpedes i personatges híbrids són suspesos en l’espai de la sala en una composició aèria i en continu moviment, mentres altres inflables es troben posats en el sòl recreant escenes més terrenals i libidinoses. En aquest cossos translúcids, els seus motors, com a cors elèctrics, insuflen aire en el seu interior, marcant amb els seus ritmes una indesxifrable simfonia elèctrica. Llums led acaben de conformar els cossos i una pluja de cables i circuits electrònics es despengen des de les figures fins a posar-se en el sòl de la sala. En l’obra d’Olga Diego és molt important l’electrònica: un laberint de cables connectats a un complex maquinari són els que donen vida a estos personatges. Els personatges: humanoides de tots els gèneres, quadrúpedes senzills i mestissos, sers híbrids, dones de grans pits-antena, animals cap-globus, la girafa mutant, xic pardal amb ales-truita, ous i peixos amb cames, hermafrodites que volen, fruits amb tentacles, gossos de dos caps, pardals estranys d’ales adaptades, i un llarg etc. No obstant això, darrere d’eixa obra d’El Bosco que tan atractiva ens resulta hui, trobem una crítica al pecat, a la luxúria que retrata. Profundament religiós, El Bosco pretenia mostrar les terribles conseqüències que succeirien a l’espècie humana si esta es deixava seduir pels plaers de la carn.

Centre del Carme Ciutat Vella

Calle Museu, 2
46003 Valencia