9. Jaleo
Confèrencia-Debat
Martes 9/7 de 2019   18.00
Facultat de Filologia
Valencia (Universitats)
Entrada libre

JALEO segueix tenint com a objectiu principal ser un referent de pensament i reflexió al voltant de la lectura, la cultura, l’art i la infància. Una finestra que porte a València el pensament i models d’actuació que estan funcionant en altres latituds. Exemples vius necessaris per reactivar el pensament crític i crear una plataforma d’aprenentatge actiu, amb propostes pràctiques que puguen ser portades als entorns adients: aules, biblioteques, llars, etc. Per tal de dur a terme aquest objectiu, comptarem amb ponents d’una gran solvència professional i amb una ampla experiència al seu àmbit d’actuació. En aquesta cinquena convocatòria de les jornades, i mantenint l’esperit internacional de l’any passat, JALEO’19 manté a tres convidats estrangers: Daniel Goldin (director sortint de la Biblioteca Vasconcelos de Mèxic, referent mundial de dinamització cultural i literària), María Baranda (poeta, editora i traductora mexicana amb un ample recorregut i reconeixement literari) i Michèle Petit (assagista i antropòloga francesa).

Pel que fa als ponents de l’Estat, l’aposta segueix nodrint-se de propostes capdavanteres, actives i creatives. Comptarem amb la presència de col·lectius i personalitats acadèmiques i professionals de la LIJ. S’abordaran i desenvoluparan les jornades amb les següents línies (troncals i bàsiques):

– Biblioteca escolar com a eix vertebrador de la programació d’un centre educatiu.
– La biblioteca pública com a centre de dinamització social i ciutadà.
– Poesia i llenguatge en edats primerenques.
– L’art i la il·lustració infantil com a element d’animació a la lectura.
– Els grans clàssics de la literatura. La importància de les humanitats en l’educació dels joves.
– L’animació lectora amb joves.
– Els drets del lector i el lector amb drets. Pràctiques de lectura en entorns desfavorits.
– El folklore i la música popular, com a elements d’enriquiment cultural de l’escola.

Incloent amb aquest programa formatiu tots els àmbits de l’educació lectora d’una persona. Les jornades naixen, en definitiva, amb vocació de convertir-se en un espai viu, on s’actualitze i revisen els conceptes d’avantguarda i memòria, així com del món de la infància i els llibres. La lectura i la creativitat com a ferramentes fonamentals en l’educació dels xiquets i xiquetes, però també de la societat i, sobretot, de les persones adultes què, com mediadores culturals i educatives, som responsables del futur lector i de la sensibilitat artística de la infància que tenim a prop.

Facultat de Filologia Universitats

Av. de Blasco Ibáñez, 32
46010 Valencia