DAKOTA COMIN_autor Henrik Kaalund
Escénicas
Jueves 19/11 de 2020   19.00
Espacio Inestable
Valencia (Ciutat Vella)
9/11€

El cicle de dansa Migrats, que organitza Espai Inestable i el Centre del Carme Cultura Contemporània, celebra aquest any 2020 la seua quarta edició comptant amb les dues seus com a espais de representació. Del 14 al 29 de novembre podran veure’s 27 peces de dansa de coreògrafs i coreògrafes, en la seua majoria valencians, que responen a l’etiqueta de migrats. Com cada any Espai Inestable fa una clara aposta per la dansa i dins d’una programació expandida de quasi dos mesos, amb companyies de dins i fora de la Comunitat, presenta un dels seus cicles més esperats, en col·laboració amb el Centre del Carme: un cicle viu, ple de llibertats, d’investigació i de primeres oportunitats. Malgrat la situació actual causada per la pandèmia del COVID19, el projecte Inestable i el Centre del Carme mantenen el seu pols ferm i continúen apostant per les arts en moviment. En els seus inicis, el cicle va nàixer amb la idea de recuperar al talent migrat, aquell que havia marxat a desenvolupar-se professionalment a altres punts del planeta i ara tenia l’oportunitat de tornar per a mostrar el seu treball a casa. La idea original va anar transformant-se al llarg de les tres primeres edicions per a donar pas també a artistes emergents de la dansa contemporània que no havien tingut encara l’oportunitat de mostrar el seu treball en els escenaris de la seua ciutat, aquells que eren susceptibles de migrar en els pròxims anys. Una combinació que hui dia resumeix perfectament el caràcter de Migrats: propostes personals en un format mitjà que promou la investigació, i el diàleg entre allò emergent i allò establit, entre la dansa europea i internacional i la local.

SARA FONDEVILA
Ter ollo
“Mirar de gairell, mirar de reüll, clavar la mirada, mirar a qui mira, mirar-te, dibuixar allò que es mira, ocultar la mirada, esquivar mirades, mirar per damunt del muscle, llambregar, donar una ullada, mira’m…
Mai et canses de mirar?” Una reflexió sobre la mirada associada a certs clixés, a certes conductes, a certs estats del cos… que em mires, que m’interpretes, no significa que conegues la realitat del que ocorre. Per tant, t’estic enganyant? Generar acció des d’una cosa tan etèria com les línies que es projecten des de les pupil·les, o com és la resposta cinètica que provoca l’acte d’amagar-nos, el no voler mirar. Construir diferents cossos i dotar-los de vida a partir de la subjectivitat que per a mi suposa mirar amb diferents qualitats. Un catàleg de moviment emprant un únic cos polisèmic.

MARIAN DEL VALLE
Danses en dormance
Escriptura i dansa es troben en aquesta creació que s’articula en una sèrie de fragments, cadascun abordant un tema o una cerca que travessen tant la trajectòria artística de la coreògrafa com la història de la dansa: el vol, la tensió entre horitzontal i vertical, la lamentació, les ones, la desaparició, etc. Danses en dormance ret homenatge i convoca les danses de Ruth Saint Denis, Ana Pavlova, Nijinski, Isadora Duncan, Martha Graham, Dore Hoyer, Mary Wigman, Pina Bausch, Lia Rodrigues… Artistes que han disseminat en les seues danses llavors que Marian del Valle desperta i desenvolupa en la seua proposta coreogràfica.

MARINA FUEYO-MARÍA JURADO
Osmosis

Espacio Inestable Ciutat Vella

Aparisi i Guijarro, 7
46003 Valencia