Captura de pantalla 2020-01-24 a las 19.16.51
Escénicas
Martes 10/3 de 2020   20.00
Palau de les Arts
Valencia (Quatre Carreres)
29/138€

L’acció se situa al balneari ‘L’assutzena d’or’ a la localitat francesa de Plombières-les-Bains, el maig del 1825. Madame Cortese, propietària de l’establiment, es troba preocupada per l’atenció que rebran els hostes, que pernocten allí durant el seu viatge a Reims per a presenciar la coronació de Carles X. De la satisfacció dels clients depén el futur del seu negoci, que va conéixer temps millors.

Apareix la comtessa de Folleville, inquieta davant la tardança de la diligència que ha de conduir-la a Reims. Quan s’assabenta que aquesta ha tingut un accident es desmaia. En recobrar-se lamenta la pèrdua del seu vestuari, encara que se sent alleujada en veure la seua criada amb la caixa d’un barret que han pogut recuperar del desastre.

Els viatgers es reuneixen per a esperar els nous cavalls i així prosseguir la marxa; entre aquests, el cavaller espanyol Don Álvaro i el comte rus Libenskof, que rivalitzen per l’amor de la marquesa polonesa Melibea; també Don Profondo, antiquari italià, i el baró alemany Trombonok, divertits amb els flirtejos dels enamorats. Quan sembla que la cosa anirà a més, se sent una arpa fora d’escena i la veu de la poetessa romana Corinna entona una oda a l’amor fraternal que retorna la serenitat als presents. L’escena es buida.

Lord Sidney, cavaller anglés, apareix per a lamentar-se del seu amor no correspost per Corinna. Don Profondo l’interroga sobre unes antiguitats i l’anglés marxa just abans que la poetessa i la seua amiga Delia apareguen. Quan Corinna es queda a soles arriba el cavaller francés Belfiore, que li declara el seu amor, però és rebutjat per ella. Don Profondo, que ha vist l’escena, riu en imaginar la reacció de la comtessa si sabera la infidelitat de Belfiore i després entona un divertit monòleg descrivint els viatgers i les seues nacions en funció del contingut de cada equipatge.

De nou van apareixent els impacients hostes, que queden desencoratjats per la notícia que no és possible contractar nous cavalls: el viatge acaba en aquesta parada. Madame Cortese aporta la solució amb una carta que li anuncia grans festejos a París després de l’acte de Reims. La comtessa Folleville convida tots a la seua casa parisenca, a la qual arribaran en la diligència de l’endemà. Per a amenitzar l’espera, organitzaran un banquet amb els diners que pensaven gastar a Reims. Una vegada han marxat els viatgers, Trombonok reconcilia Melibea amb Liebenskof.

Al jardí es prepara el banquet, per al qual Trombonok ha aconseguit una orquestra. El sopar s’amenitza amb cançons entonades pels comensals, per a finalitzar amb una improvisació a càrrec de Corinna dedicada a la coronació de Carles X, que és ovacionada per tots amb víctors a França.

Palau de les Arts Quatre Carreres

Av. del Professor López Piñero, 1
46013 Valencia