Presentació de llibre/disc
Jueves 21/2 de 2019   19.00
Librería Futurama
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

La Institució Alfons el Magnànim presentarà el proper dijous, 21 de febrer, a les 19 hores, a la Llibreria Futurama (Guillem de Castro, 53) el llibre Historietes valencianes del segle XIX. Els pioners del tebeo, de Jordi Giner Monfort. Hi participaran Jordi Giner i Román de la Calle (director de la col·lecció Fonaments del Magnànim). El llibre està publicat en la col·lecció Fonaments i es pot comprar en llibreries i en la botiga online del Magnànim: www.alfonselmagnanim.com.

Una exhaustiva documentació

Historietes valencianes del segle XIX: els pioners del tebeo és un llibre sobre els orígens del còmic a casa nostra. Es tracta d’un repàs a les historietes que es van publicar a la premsa escrita valenciana, especialment durant la segona meitat del segle XIX. El museu Literario, Valencia Cómica, Para todo el mundo o El cascarrabias són algunes de les publicacions de l’època on van aparèixer les primeres historietes, algunes d’elles obra d’artistes valencians i, en altres ocasions, de dibuixants de la resta de l’estat. Podríem dir que aquells primers historietistes, com ara Salustiano Asenjo, Manuel González Martí o Francisco Roig Bataller serien com els iaios artístics d’allò que després coneixeríem com a l’escola valenciana de la historieta, ja ben entrat el segle XX. En este llibre trobarem una selecció de les primeres historietes aparegudes en la premsa valenciana, en ordre cronològic junt amb una xicoteta anàlisi de cadascuna. També hi ha un esbós de la figura del dibuixant en cas que siga conegut, perquè convé recordar que en el segle XIX eren molt habituals les multes i penes de presó a dibuixants. Junt amb els autors valencians trobem als representants de la historieta de l’època de Madrid i Catalunya, com Cilla, Fradera o Escaler, que també contribuiren a omplir d’il·lustracions la premsa humorística i psicalíptica valenciana de l’època.

Una de les fites del llibre és situar l’origen de la primera historieta valenciana, Viaje por el país del amor (1864) obra de Salustiano Asenjo, qui va ser professor de dibuix a l’Acadèmia de Belles Arts. A partir d’aquell moment, gràcies a les millores tècniques en les impremtes, serà més fàcil trobar il·lustracions, cada vegada de més qualitat, fins arribar a publicacions com Cascarrabias o Arte Moderno, que representen l’edició amb més cura de l’època, amb una gran presència d’il·lustracions, i també d’historietes.

Librería Futurama Ciutat Vella

Guillem de Castro, 53
46007 Valencia