Confèrencia-Debat
Jueves 6/6 de 2019   19.00
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)
Entrada libre

DIA: 6 JUNY 2019
LLOC I HORA: Sala Hort de Tramoieres, 19 h.
ENTRADA: Entrada lliure, aforament limitat.
ORGANITZA: La Física del Grel en col·laboració amb el Jardí Botànic.
DESCRIPCIÓ
El grafè és una finíssima capa d’àtoms de carboni units entre si que, des de fa més de deu anys, s’anuncia com el material del futur. De fet, comencen a arribar alguns productes realitzats amb aquest material i des del projecte europeu Graphene Flagship, amb més de 150 centres de recerca i empreses, es treballa per treure’ls dels laboratoris al mercat.
Però… Què es pot fabricar amb grafè? Quines són aquestes característiques que el fan tan especial? Per què s’anunciava que revolucionaria els laboratoris? Ja consumim productes amb grafè? És veritat que permet el desenvolupament de roba intel·ligent?
En aquesta xerrada, Lora Da Silva ens contarà en profunditat algunes de les moltes característiques del grafè, el material promès que ha arribat per a revolucionar-lo tot i que té una llista d’aplicacions que van des de la indústria aeroespacial a la impressió 3D. Per exemple, el grafè pot modelar-se en infinitat de formes, permet la conducció d’electricitat millorada (efecte balístic), és a prova d’aigua i pot, atenció, usar-se per a implants ossis amb propietats d’autocuració. Són sols algunes pinzellades del que ens espera en aquesta xerrada amb Estelina Lora Da Silva, qui repassarà la història del descobriment d’aquest material, nascut en 2004 quan dos investigadors van aconseguir reduir el grafit a una prima capa d’un nanòmetre de gruix, per a arribar a algunes de les reeixides aplicacions que té el grafè hui en dia.
Estelina Lora Da Silva va obtenir una llicenciatura en Noves Tecnologies de la Comunicació, a la Universitat d’Aveiro, Portugal (2003) i un BSc en Física (2006), a la Universitat de Coïmbra, Portugal. També en aquesta Universitat va cursar un Màster en Física i va ser becada per a treballar en simulacions computacionals per a estudiar els efectes de l’hidrogen en els òxids d’alta constant dielèctrica i especialitzar-se en l’estudi de les propietats del grafè. En 2014, es desplaça a la Universitat de Bath (Regne Unit), on aconsegueix doctorar-se en 2018 amb un projecte basat en el modelatge de materials metastables pertorbats per estímuls externs, com la temperatura o la llum. Actualment, gaudeix d’una beca postdoctoral concedida per la Comissió Europea dins l’esquema MSCA – Individual Fellowships. El seu projecte va començar al maig de 2018, quan es va incorporar al grup EXTREMAT de la UPV, en el grup liderat pel Prof. Francisco Javier Majón Herrera. El seu treball consisteix, principalment, a realitzar simulacions i models computacionals per a avaluar la resposta de materials subjectes a condicions extremes de pressió i/o temperatura, buscant fases metastables i propietats exòtiques que amplien el nostre coneixement en la Física de l’Estat Sòlid.
La xarrada forma part de #LasCharlasdelGrel, una iniciativa del col·lectiu La Física del Grel que tracta de parlar de ciència de manera amena i accessible per a tots els públics. Compta amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, el Ministeri d’Educació, la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia