Captura de pantalla 2018-01-26 a las 18.15.42
Exposicions
Del vie 26/1 al dom 4/2 de 2018
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)

La mostra Foto-síntesi recull els treballs de l’alumnat de l’assignatura Pintura i Fotografia de la Facultat de Belles Arts de la UPV, impartida per Pilar Beltran i José Luis Cueto, respecte a un cas pràctic plantejat a l’aula que els desafiava a reflexionar i descriure conceptes com la memòria col·lectiva, la ciutat, la classificació, l’arxiu… Per a aquesta tasca, escolliren el Botànic, ja que enllaçava amb aquests conceptes i els permetia poder dur a terme una fase d’investigació al mateix Jardí complementada amb cerca individual d’informació com a pas previ a definir les seues propostes.

A Foto-síntesi, trobarem un ampli ventall d’aproximacions al repte plantejat. Treballs que naixen de la plasmació d’elements vegetals mitjançant cianotipia, una tècnica explorada per la botànica Anna Atkins al segle XIX en la primera publicació que va utilitzar la fotografia com a mitjà de documentació científica. També hi ha propostes que utilitzen flors i fulles intervingudes com a part de l’obra, reflexions sobre la relació entre urbs i natura o sobre la flora autòctona i el seu valor. Com no, alguns del treballs han tractat de retratar el Jardí com a espai de memòria, tant personal (associat a memòries d’infància, per exemple) com memòria col·lectiva, amb tots els moviments de defensa del Jardí i la realitat complexa contigus.

L’alumnat participant ha tingut que reflexionar sobre els vincles i les discrepàncies entre pintura i fotografia a l’hora d’interpretar i relatar el món. Tal com expliquen Beltran i Cueto, es tracta d’una necessitat d’establir acords visuals que implica a fotògrafs i pintors en la seua persecució de retratar l’entorn i estancar el temps en imatges aturades. Imatges que possibiliten l’observació i la descripció del relat vital en tota la seua extensió. Tot un desafiament que han aconseguit afrontar.

Pilar Beltrán és professora del departament de Pintura de la UPV. Combina la docència amb el seu treball artístic. Ha estat becada per la Fundació Cañada Blanch, la Fundació Dávalos Flécher i la Universitat de Southampton. Les seues instal·lacions i obres han sigut exposades en nombroses mostres individuals i col·lectives.

José Luis Cueto és professor del departament de Pintura de la UPV. Combina la docència i el treball artístic i ha sigut degà de la Facultat de Belles Arts. Actualment, és, a més, Vicerector d’Alumnat, Cultura i Esport de la UPV.

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia