danzaria-danza-en-el-museo-del-prado-sergio-cardozo-2-1-1
Escénicas
Viernes 5/7 de 2019   22.30
Monestir de Sant Miquel dels Reis
Valencia (Altres)
Entrada libre

 

Música i dansa del Renaixement valencià

Bones son les Parapetes pero así se han de callar
revolletes y más revolletes
y así vienen a parar.
Villaviciosa. Baile “De los Sones” 1661.

No és necessari destacar l’hegemonia política, social i cultural de la Casa d’Aragó durant el segle XV en tot l’àmbit Mediterrani, ni la influència sobre les corts de Nàpols, Mallorca, València i territoris catalans independents de la Corona d’Aragó. La cultura valenciana, el màxim exponent de la qual va ser Alfons V “El Magnànim”, va deixar una empremta absolutament recognoscible en tota la geografia que va abastar més de tres segles.

Ja en el segle XVI, la presència de Carles de Habsburg i Aragó -nét de Ferran el Catòlic- va suposar un repulsiu per a la vida social de tots els regnes que va prendre sota la seua jurisdicció. Amb la seua arribada va començar una nova era per als fastos i festes que van arribar a suposar fins a un sisé del pressupost real.

La vida cortesana va gaudir de pluralitat cultural i això va quedar reflectit en el repertori coreomusical que ha arribat fins als nostres dies, bé a través de fonts manuscrites o impreses. Des de les Baixesdanses del mestre d’origen sicilià Guglielmo Ebreo, fins a les obres lúdiques del Manuscrit d’Escac, passant pel repertori propi de les corts de els territoris europeus sota la dinastia Habsburg, el ventall d’obres amb arrels mediterrànies que han perviscut reflecteix aquest moment de incessant experimentació en què les tres cultures que conviuen en la península ibèrica i itàlica, aporten varietat i colorit a un repertori que conjuga els refinaments oriental i europeu, sense per això perdre la frescor i energies pròpies del Mediterrani.

Esquivel Dansa&Música proposa un recorregut musical i coreutico per l’apassionant món de la dansa en les terres de la Corona d’Aragó, i les corts de València, Catalunya, Mallorca i Nàpols.

 

Ballarins

Yolanda Barrero
Rosario Torres
Peio Otano
Alberto Arcos

Músics

Pablo Gastaminza – violí i viola
Pepa Megina – flautes
Calia Álvarez Dotres – Viola de gamba
Juan Nieto – Vihuela i guitarra
María José Ruiz Mayordomo – percussió

www.renaixement.es

Monestir de Sant Miquel dels Reis Altres

Constitución, 284
46019 Valencia