Música
Jueves 16/9 de 2021   19.30
Palau de les Arts
Valencia (Quatre Carreres)
Entrada libre

time. cage (2021) Manuel Rodríguez Valenzuela (1980) 40′
The turning dance of the bee (2016) Liza Lim (1966) 14′

Aquesta peça es va escriure per a un percussionista solista, conjunt i vídeo. Hi ha dues parts diferents: time (Temps) i Cage (Gàbia), cadascuna dividida en moviments més petits i tots intercalats junts:

.cage

Em va agradar la idea de tenir al percussionista solista engabiat en una petita habitació plena d’instruments amplificats, que jo mateix hauria construït i dissenyat. Al principi era una decisió pràctica: una habitació tancada bloquejaria la major part del so natural dels instruments i per tant no es barrejaria amb la seua amplificació i efectes.

Però després em va quedar clar que engabiar el solista tenia molt més a veure amb la necessitat de comunicació des de la perspectiva de l’aïllament.

Per això, vaig imaginar un au cantant a altres aus des de la seua gàbia. Cada moviment d’aquesta part de «gàbia» es dedica a cada un dels músics, com si el solista mantinguera un diàleg amb cada un d’ells. Sembla que les aus canten a causa de la seua vanitat, però és per mostrar la seua bona salut i vitalitat a altres aus.

time.

En els últims anys, el temps i la seua percepció van arribar a ser un tema important en la meua vida. Vaig experimentar un contrast sobtat entre l’alta velocitat i la moció súper-lenta, i des de llavors la meua música sembla enfocar-se en aquest contrast.

Sembla que els nostres cervells ens enganyen de diferents maneres per enfrontar-nos a tota la quantitat d’informació que la tecnologia introdueix a les nostres vides quotidianes. Alguns investigadors creuen que la nostra set de temps i d’informació podrien modificar els nostres cervells perquè comencem a percebre capes diferents de temps simultàniament en el futur. En aquesta part, llavors, em concentre en la percepció del temps en la nostra societat d’alta velocitat, però també des del context de l’aïllament.

Per a això, la meua idea era gravar material d’àudio i vídeo dels músics tocant un arranjament d’una cançó antiga de jazz, i amb això després compondre o editar peces breus usant efectes diferents de temps (moció lenta, avanç ràpid, marxa enrere, repeticions etc.). (Manuel Rodríguez Valenzuela)

Les abelles que produeixen mel ballen al rusc, transmetent el seu coneixement sobre els llocs on es poden trobar flors plenes de nèctar i pol·len. Realitzen un ball de bellugo en un recorregut circular o en forma de vuit. L’angle respecte al sol serveix als seus parells com ajuda per a la navegació. La figura del vuit també representa la infinitat. Per tant, representa tant un concepte matemàtic com un recorregut d’èxtasi dibuixat per les abelles. (Liza Lim)

Palau de les Arts Quatre Carreres

Av. del Professor López Piñero, 1
46013 Valencia