Música
Sábado 18/9 de 2021   18.30
Palau de les Arts
Valencia (Quatre Carreres)
Entrada libre

Pensamiento (2019) Israel López Estelche (1983)

Hyperlude II (2014/2019) Francisco Coll (1985)

3 Notturni Brillanti (1975) Salvatore Sciarrino (1947)

The Su Song Star Map (2019) Liza Lim (1966)

Hyperlude V (2014/2019) Francisco Coll (1985)

L’origine du Monde (2021) Alberto Posadas (1967)

Pensamiento para viola d’Israel López Estelche és una peça realitzada d’un sol traç, divisible en tres moments, en què cadascú desenvolupa una sonoritat determinada. La idea principal es basa en la conservació de la capacitat de delicadesa, gairebé aèria, de la viola, aprofitant per a això totes les tècniques i recursos expressius que l’instrument ofereix, des de l’ús d’amplis contrastos de registre i dinàmics a harmònics àgils, gairebé volàtils. L’obra està dedicada i inspirada per Alfonso Noriega.

L’obra Hyperludes de Francisco Coll és una sèrie de peces curtes per a violí solista i podrien entendre’s com una ‘Partita’ contemporània. Hyperlude II va ser estrenada per a violí per Patricia Kopatchinskaja al juny de 2019 a Berna. El Hyperlude V va ser un regal del compositor a la seua dona en el dia del seu casament. En aquest concert s’estrenen les versions per a viola d’aquestes peces.

L’obra, 3 Notturni Brillanti de Salvatore Sciarrino, és la primera en la qual el compositor va aplicar la seua característica manera d’escriure per a corda, és el resultat de la petició del conegut violista i professor Piero Farulli, necessitat d’una peça senzilla que ajudara als seus alumnes a familiaritzar-se amb els reptes en la interpretació de la música contemporània per a viola. El resultat va acabar estant lluny de la senzillesa inicialment proposada.

Amb un material musical consistent exclusivament en harmònics, és mèrit del violista Aldo Bennici haver demostrat com la mà pot superar les capacitats de l’oient. Va ser capaç d’executar el que el propi compositor considerava una tasca impossible ja que, a més de donar un nou impuls a la tècnica instrumental, va actualitzar el que d’una altra manera hagera continuat com una tendència utòpica en la música de Sciarrino. Cada so naix individualment; els seus components, incloent el timbre i la intensitat, són indivisibles en aquesta creació musical.
The Su Song Star Map de Liza Lim (estrena de la versió per a viola) està inspirada en el Mapa de les Estrelles de Su Song, un mapa estel·lar del globus celest desenvolupat per Su Song (1020-1101), científic i enginyer mecànic xinès de la Dinastia Song (960-1279). Va ser publicat per primera vegada l’any 1092, en el llibre de Su conegut com el Xin Yi Xiang Fa Yao. En aquest mapa estel·lar hi ha 14 xiu (mansions lunars) en la projecció de Mercator. L’equador està representat per la línia recta horitzontal que travessa el mapa estel·lar, mentre que l’eclíptica es corba per sobre d’ell.
Els mapes estel·lars de Su Song tenien els cercles horaris entre els xiu (mansions lunars) que formen els meridians astronòmics, amb estrelles marcades en projecció cilíndrica quasi-ortomòrfica a cada costat de l’equador, i per tant en concordança amb les seues distàncies polars. No va ser fins a l’obra de Gerard Mercator en 1569 que es va crear un mapa celest de semblant projecció en el món occidental. Aquesta versió per a viola va ser realitzada per la compositora per a Alfonso Noriega.

L’origine du Monde d’Alberto Posadas, que s’estrena en aquest concert, és un encàrrec de Lilith i ha estat escrita per al violista Alfonso Noriega.

Palau de les Arts Quatre Carreres

Av. del Professor López Piñero, 1
46013 Valencia