Presentació de llibre/disc
Lunes 12/12 de 2016   19.00

(Ciutat Vella)
Entrada libre

El Centre Cultural La Nau acollirà dilluns pròxim, dia 12 de desembre, a les 19 hores, la presentació de la novel·la gràfica ‘Esperaré siempre tu regreso’ (Desfiladero Ediciones), basada en el relat biogràfic de Paco Aura: des de l‘exili francés al camp d’extermini de Mauthausen. En l‘acte intervindran el crític Álvaro Pons; l’editor de la novel·la, Pablo Herranz, el seu autor Jordi Peidro. L‘acte estarà presentat pel coordinador de Fòrum de Debats de la Universitat de València, Alfons Cervera.

A través d’un relat biogràfic, aquesta novel·la gràfica descriu l‘epopeia dels republicans espanyols des que creuen els Pirineus fins que són alliberats pels aliats en el camp de Mathausen. Es tracta d’un còmic de 200 pàgines, testimoniatge del periple de Paco Aura Boronat, un milicià republicà que, en creuar els Pirineus, va estar en els camps de refugiats francesos, servint després en la línia Maginot i va concloure en l‘infame camp de concentració de Mathausen.

Un total de 7.000 espanyols van perdre la vida en aquest camp. En ser  alliberats pels aliats, els supervivents van jurar que la seua història no cauria en l‘oblit. Francisco Aura (Alcoi, 1918) ha concedit múltiples entrevistes, ha sigut objecte de reportatges i, ara, als seus 98 anys  d’edat, veu la llum la seua biografia en vinyetes, obra d’un altre alcoià, Jordi Peidro. Un repte que ha suposat tres anys de treball i transporta al lector a una part del nostre passat que no ha d’oblidar-se.

Paco Aura, fidel al jurament que van realitzar els supervivents, segons el qual no permetrien que la seua història caiguera en l‘oblit, dóna una conferència davant un auditori abarrotat. A partir dels seus records es narra les penalitats dels republicans espanyols: el pas per la frontera, els camps de refugiats, la línia Maginot, la fugida a Suïssa… però gens, ni tan sols estar adobat en el camp de batalla, li havia preparat per al que anava a venir: Mathausen. Allí els presoners entonen una cançó, tenyida de nostàlgia i esperança. El seu títol: ‘Esperaré siempre tu regreso’.

L‘edició compta amb sis pàgines de continguts addicionals, en les quals l‘autor, historiadors i familiars retraten la figura de Paco Aura. Els articles van acompanyats de fotos de l‘època, com el carnet de deportat emés pel govern francés.

Jordi Peidro (Alcoi, 1965) Des de fa més de 30 anys es dedica a la seua gran passió, narrar històries. Dibuixant d’àlbums  com ara, ‘El ojo del Africano’ o el còmic de llarga extensió ‘La bahía del ahogado’, també ha abordat el format curt, com la sèrie ‘Contes i llegendes’ per a la revista ‘Xiulit’. És també autor de diverses obres teatrals: ‘Eiximenis’, ‘Lletraferida’, etc.

Com a novel·lista ha signat ‘La herencia del mar’, primera de les aventures de l’inspector Vivas. ‘Esperaré siempre tu regreso’ és el primer llibre en el qual no usa la ficció com a punt de partida.

Ciutat Vella