Captura de pantalla 2017-05-25 a las 12.17.45
Confèrencia-Debat
Viernes 9/6 de 2017   18.30
TEM
Valencia (Poblats Marítims)
Entrada libre

Les jornades de Encontres 2017, que celebren enguany la seua segona edició, tindran lloc els dies 9, 10 i 11 de juny en Teatre El Musical. Presenten una programació conformada per taules de debat, ponències i tallers participatius amb destacats representants del sector cultural de la ciutat de València i de la resta de l’Estat.

Des de la PICUV (Federació d’Iniciatives Culturals Urbanes de València) i amb la col·laboració de la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València i Teatre El Musical, s’organitzen al mes de juny les jornades Encontres 2017 sota el lema ‘Cultura als barris per a fer ciutat’. El districte de Poblats Marítims i en concret el barri del Cabanyal és l’entorn triat per a la trobada, les seus principals de la qual seran l’edifici de Teatre El Musical i la Plaça del Rosari.

Coincidint amb el tancament de la temporada dels festivals membres de PICUV, la Federació decideix impulsar Encontres com un espai de diàleg sobre la gestió cultural en la ciutat, celebrant enguany la seua segona edició consecutiva. L’objectiu principal de les jornades és obrir un espai per a l’acció al voltant de la cultura i el desenvolupament artístic de la ciutat, així com establir vincles entre els diferents actors culturals que, des de la ciutadania, la creació, l’associacionisme i les institucions, gestionen projectes que contribueixen al desenvolupament social en l’entorn metropolità.

El programa per als tres dies s’estructura principalment al voltant de ponències, taules redones i tallers participatius, als quals assistiran diferents col·lectius i personalitats de l’àmbit de la cultura de la ciutat de València i de la resta de l’Estat. Amb el propòsit de dirigir la mirada cap a l’estat de la qüestió de la gestió cultural urbana, es tractaran diferents temàtiques que concerneixen al sector, com són les polítiques culturals, les vies de finançament i desenvolupament de projectes, les eines tecnològiques per a la cultura comunitària, la recuperació d’espais ciutadans, i l’estratègia dels nous ajuntaments per al canvi.

Ponents amb molt de recorregut cultural com Manuel Delgado, Jaron Rowan, Mireia Mora o Azucena Klett seran els encarregats d’obrir el diàleg i conversar amb diferents participants, gestors públics, professionals de la cultura, i col·lectius de l’àmbit cultural, associatiu i empresarial. Prop de 30 participants estaran presents en les taules redones amb la intenció d’abordar molts dels temes vitals per a futur proper de l’ecosistema cultural de la ciutat de València, com la baixa inversió i incentivament per part de les administracions, la necessitat d’un pla integral per a la cultura, o el desenvolupament d’un model de política cultural més dinàmic i amb objectius definits.

Tindran lloc també en la trobada dos tallers participatius: el conduït per Ania González amb una metodologia de investigació-acció participativa dirigit a col·lectius culturals, i el taller de llums i ombres que impartirà El Retrocolectivo per als més xicotets, i que tindrà com resultat el documental ‘Natzaret, platja robada’ mitjançant l’ús del teatre d’ombres i la tècnica retroprojectada. La resta de la programació en el seu vessant artístic ho complementen els concerts de Nacho Perea (divendres 9 de juny) i la nit de blues amb Blue Eye Soul i High & Low (dissabte 10 de juny), tots dos programats en la Plaça del Rosari.

Divendres 9 de juny
18:30h- 21:00h: Taula 1 – Polítiques culturals (TEM)
Vivim temps emocionants i frenètics per a la política i per a la cultura. Temps de canvi carregats de desitjos i expectatives. Són bons temps per a explorar noves alternatives i acabar amb uns models que s’han quedat obsolets. Així i tot, la urgència i l’avidesa ens assetgen. El principi de realitat s’obstina en desinflar nostres fantasies i domar els nostres unicorns. Les polítiques culturals es troben avui en un impasse; han de mostrar-se capaços d’entendre l’afany de canvi que recorre la societat i de donar cabuda a noves pràctiques i formes de viure allò cultural. […] Els criteris de qualitat i validació de les institucions queden en dubte en un moment en el qual la ciutadania és capaç d’organitzar-se i establir els seus propis paràmetres de valor.
Del Llibre de Jaron Rowan. Cultura libre de estado. Ed. Traficantes de Sueños
Ponent: Jaron Rowan (Investigador i agitador cultural)
“Per un accés radical a la cultura”
Taula debat:
Modera: Arístides Rosell (Federació Picuv. Director Russafart)
Participen:
Carmen Amoraga (Directora General de Cultura i Patrimoni, GVA)
Gloria Tello (Regidora de Cultura, Ajuntament de València)
Saúl Esclarín Serrano (Director General de Cultura, Ajuntament de Saragossa)
Ramón Marrades (Director estratègic, La Marina de València)

21:30- 00:00: Concert – Nacho Perea (Plaça del Rosari)

TEM Poblats Marítims

Plaza del Rosario, 3
46011 Valencia