Captura de pantalla 2017-05-25 a las 12.17.45
Confèrencia-Debat
Sábado 10/6 de 2017   11.00
TEM
Valencia (Poblats Marítims)
Entrada libre

Les jornades de Encontres 2017, que celebren enguany la seua segona edició, tindran lloc els dies 9, 10 i 11 de juny en Teatre El Musical. Presenten una programació conformada per taules de debat, ponències i tallers participatius amb destacats representants del sector cultural de la ciutat de València i de la resta de l’Estat.

Des de la PICUV (Federació d’Iniciatives Culturals Urbanes de València) i amb la col·laboració de la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València i Teatre El Musical, s’organitzen al mes de juny les jornades Encontres 2017 sota el lema ‘Cultura als barris per a fer ciutat’. El districte de Poblats Marítims i en concret el barri del Cabanyal és l’entorn triat per a la trobada, les seus principals de la qual seran l’edifici de Teatre El Musical i la Plaça del Rosari.

Coincidint amb el tancament de la temporada dels festivals membres de PICUV, la Federació decideix impulsar Encontres com un espai de diàleg sobre la gestió cultural en la ciutat, celebrant enguany la seua segona edició consecutiva. L’objectiu principal de les jornades és obrir un espai per a l’acció al voltant de la cultura i el desenvolupament artístic de la ciutat, així com establir vincles entre els diferents actors culturals que, des de la ciutadania, la creació, l’associacionisme i les institucions, gestionen projectes que contribueixen al desenvolupament social en l’entorn metropolità.

El programa per als tres dies s’estructura principalment al voltant de ponències, taules redones i tallers participatius, als quals assistiran diferents col·lectius i personalitats de l’àmbit de la cultura de la ciutat de València i de la resta de l’Estat. Amb el propòsit de dirigir la mirada cap a l’estat de la qüestió de la gestió cultural urbana, es tractaran diferents temàtiques que concerneixen al sector, com són les polítiques culturals, les vies de finançament i desenvolupament de projectes, les eines tecnològiques per a la cultura comunitària, la recuperació d’espais ciutadans, i l’estratègia dels nous ajuntaments per al canvi.

Ponents amb molt de recorregut cultural com Manuel Delgado, Jaron Rowan, Mireia Mora o Azucena Klett seran els encarregats d’obrir el diàleg i conversar amb diferents participants, gestors públics, professionals de la cultura, i col·lectius de l’àmbit cultural, associatiu i empresarial. Prop de 30 participants estaran presents en les taules redones amb la intenció d’abordar molts dels temes vitals per a futur proper de l’ecosistema cultural de la ciutat de València, com la baixa inversió i incentivament per part de les administracions, la necessitat d’un pla integral per a la cultura, o el desenvolupament d’un model de política cultural més dinàmic i amb objectius definits.

Tindran lloc també en la trobada dos tallers participatius: el conduït per Ania González amb una metodologia de investigació-acció participativa dirigit a col·lectius culturals, i el taller de llums i ombres que impartirà El Retrocolectivo per als més xicotets, i que tindrà com resultat el documental ‘Natzaret, platja robada’ mitjançant l’ús del teatre d’ombres i la tècnica retroprojectada. La resta de la programació en el seu vessant artístic ho complementen els concerts de Nacho Perea (divendres 9 de juny) i la nit de blues amb Blue Eye Soul i High & Low (dissabte 10 de juny), tots dos programats en la Plaça del Rosari.

Dissabte 10 de juny
11:00h-14:00h: Taula 2 – Desenvolupament i viabilitat de projectes culturals (TEM)
Què són les indústries creatives i culturals? Què són les ciutats creatives? Les ciutats són unitats de creació contínua on la cultura no solament ocorre en els espais preestablits per a la seua promoció sota models estructurats.
La cultura en les ciutats ja no és un mer fet sectorial, sinó que és la societat en el seu conjunt la que desenvolupa continguts creatius. Qui desenvolupa aquests continguts i de quina manera i quins són els processos i dificultats per a dur-los a terme. Quin és l’ecosistema cultural que es desenvolupa en la ciutat de València i de quines maneres es poden impulsar estratègies per a dinamitzar el seu desenvolupament.
Ponent: Mireia Mora (Comunicadora cultural i cooperativista a la Tremenda)
“Una mirada a la reapropiació i la mobilització cultural:els reptes desde l’organtizació col·lectiva”
Taula debat:
Modera: Eugenio Viñas (Redactor de Cultura, Valencia Plaza)
Participen:
Roberto García (Director adjunt d’Arts escèniques, Institut valencià de la Cultura GVA)
Jeff Albeghi (Coordinador, Euroimpulse Network)
Manuel Cuadrado (Professor Titular del departament de Comercializació i Recerca de Mercats, Universitat de València)
José María Company (Director del Departament de Negoci-Màrketing, Caixa Popular)
Sergi Almiñana (Festival MUV!. Federación Picuv)

16:00-18:00: Taula 3 – Tecnologia i iniciatives culturals comunitàries (TEM)
Els canvis econòmics, tecnològics i sociopolítics provoquen un procés de transformació en la cultura, modificant gradualment les actituds, creences, pràctiques i incentius de les persones. L’ús actual de les tecnologies genera nous valors al mateix temps que obri noves formes i possibilitats de vincular-se. La tecnologia i la Xarxa permeten la possibilitat de treballar sota nous formats més eficaços, així com de crear noves bases des del comú més enllà del públic i del privat. La xarxa estimula i facilita la creació d’iniciatives culturals comunitàries que permeten empoderar a les persones i crear transformacions des de les necessitats socials.
Modera: Riccardo Toto (Federació Picuv. Benimaclet Confusion)
Participen:
Xavi Gost (Expert en tecnologia i organització)
Maria Luisa Peydró (Tècnica de Indústries Creatives i Culturals/ Las Naves. Conecta Cultura)
Jonàs Sala (Co-fundador de Verkami / Crowdfunding, més que finançament)
Enric Montesa (Economista, activista, investigador i gestor d’innovació. / Monedes socials per al sector cultural)
Alejandro Martì (Co-fundador de www.orfheo.org. Cultura en xarxa)

18:30-21:30: Taula 4 – Recuperació de l’espai ciutadà (TEM)
És en les ciutats on actualment es perceben els processos i efectes de la globalització, que en molts casos donen com resultat la conseqüent mercantilització de l’espai públic. Aquesta mercantilització ens dibuixa també l’escenari en el qual la proximitat emergeix com l’únic poder capaç d’articular solucions adequades als problemes concrets i reals de la ciutadania. La recuperació d’aquest espai de proximitat, un espai d’ús comú accessible a tots i per a tots, es perfila com una necessitat bàsica a resoldre.
Ponent: Manuel Delgado (Antropòleg, Universitat de Barcelona)
“Empoderament i gestió ciutadana. Riscos i potencials”
Taula debat: Espais públics de gestió ciutadana
Modera: Ximo Rojo (Federació PICUV – Russafa Escènica)
Participen:
Casa Invisible (Málaga) presenta Angel Antich
Solar Corona (València) presenta Adrián Torres
Huertos urbanos de Benimaclet (València) presenta Arturo Sanz
La Harinera (Saragossa) presenta Diego Garulo
Cabanyal Horta (València) presenta Chus Pagán
Can Batlló (Barcelona)

21:30- 22:30: Concert – Nit de Blues amb Blue Eye Soul (Plaça del Rosari)

22:30 – 23:00: Projecció Documental (Plaça del Rosari)
“Nazaret, la platja robada” Taller Retrocolectivo

23:00 – 00:00: Concierto – Nit de Blues amb High & Low (Plaça del Rosari)

TEM Poblats Marítims

Plaza del Rosario, 3
46011 Valencia