Confèrencia-Debat
Miércoles 22/9 de 2021   18.00
Facultat de Geografia i Història
Valencia (Universitats)
Entrada libre

El col·lectiu d’amics i antics alumnes de la Universitat de València, Alumni UV, ha organitzat la conferència ‘Els músics empresonats en la dictadura franquista’ que impartiran, com a avantsala a l’espectacle ‘Música empresonada’, el dramaturg Toni Tordera i el director musical Pasqual Pastor a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història (Blasco Ibáñez 28, València) el pròxim dimecres, dia 22. La conferència, que s’oferirà en modalitat presencial, començarà a les 18 hores i és d’entrada gratuïta per a tot el públic prèvia inscripció ací. Toni Tordera i Pasqual Pastor introduiran el contingut de l’espectacle previst el pròxim mes d’octubre a Sant Miquel dels Reis sobre els músics que van ser empresonats en aquest espai històric durant la dictadura franquista.

Amb ‘Música empresonada’, Tordera i Pastor han volgut contribuir a la recuperació de la memòria històrica, i posar en valor una rica i nodrida documentació, ignorada fins ara, sobre els músics valencians represaliats per les seues idees polítiques durant la Guerra Civil i la dictadura de Franco. Segons expliquen els autors del projecte, són músics silenciats i aquest emmudiment va provocar la pèrdua d’un valuós llegat sonor. “No s’alliberaren les víctimes de la repressió, que van ser les persones i també les seues creacions musicals, per tant, l’espectacle ‘Música empresonada’ és una posada en escena de la música de tota una època convertida en banda sonora de la vida”, diuen.

L’espectacle de Sant Miquel dels Reis és un concert dramatitzat de músiques relacionades a través de biografies humanes que desenvolupen un argument de ficció basat en fets i músics reals. Amb guió i direcció escènica de Toni Tordera i direcció musical de Pasqual Pastor, l’obra respon al gènere de “teatre en llocs específics” i per això se serveix de l’entorn de l’antiga presó valenciana com a escenari, el qual facilita a l’espectador emocions estètiques i experiències vitals per igual. Alguns d’aquests músics silenciats, l’obra musical dels quals va ser sepultada en l’oblit, són José R. Moreno Gans, Rafael Rodríguez Albert, Felipe Belda, Àngel Bernat, Abel Mus, Carlos Palacio i Vicent Garcés Queralt, entre uns altres.

Facultat de Geografia i Història Universitats

Blasco Ibáñez, 28
46010 Valencia