autorsDebats2
Confèrencia-Debat
Lunes 11/3 de 2019   19.00
Centre Cultural La Beneficència
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, anuncia una programació potent i atractiva amb cinc ‘Debats del Magnànim’ per al primer trimestre de 2019, que començarà amb el sociòleg francés Michel Maffesoli el 16 de gener, qui parlarà sobre Llibertat i control social. En febrer visitaran València el professor de la London School of Economics David J. Madden, qui analitzarà el problema de l’habitatge (En defensa de l’habitatge, 6 de febrer) i la historiadora parisenca Sophie Baby, qui dissertarà sobre La transición violenta, 28 de febrer. Tancaran la programació del trimestre la divulgadora nord-americana Dava Sobel (L’univers de cristal, 5 de març) i el debat que, sota el títol de Populisme, realitzarà el politòleg xilé Cristóbal Rovira (11 de març).

Vicent Flor, director del Magnànim, considera que “en moments de confusió i incertesa com el que vivim són més necessaris que mai el debat i la reflexió pausada. Només pensant i només debatent podrem escapar de la tirania de l’immediat i de tanta opinió irreflexiva”. “Un dels nostres objectius és contribuir a fer que València siga un espai de reflexió i d’intercanvi d’idees —ha afegit—” i ha destacat que “amb els debats programats passaran per València figures de primer nivell internacional de les ciències socials i de la divulgació científica”.

Tots els Debats del Magnànim (19 hores) són d’accés lliure i gratuït fins a completar l’aforament.

El fenomen del populisme

El debat sobre Populisme, a càrrec del politòleg xilé Cristóbal Rovira Kaltwasser tancarà l’11 de març la programació del primer trimestre al Magnànim. L’acte, que se celebrarà al Col·legi Major Rector Peset, servirà també per a presentar el llibre Populisme. Una molt breu introducció, escrit pel mateix Rovira amb Cas Mudde. L’obra, traduïda al valencià pel Magnànim de l’edició anglesa original d’Oxford University Press, intenta oferir una guia ràpida del populisme en la teoria i en la pràctica, intentant establir què és realment el populisme, qui son els líders populistes i quina és la relació entre populisme i democràcia. Al llibre, Rovira i Mudde defineixen el populisme com una ideologia que divideix a la societat en dos bàndols antagònics, el “poble pur” enfront de “l’elit corrupta”, i que privilegia la “voluntat general del poble”, tot il·lustrant la plasmació pràctica d’aquesta ideologia revisant moviments com el Tea Party, els populismes de dreta europeus o les dictadures populistes d’esquerra en Amèrica Llatina, aprofundint en el perfil de personatges com Perón, Le Pen, Berlusconi, Sarah Palin o Chávez. Els autors analitzen també els efectes de la presència, cada dia major, del populisme en la política democràtica. Oscar Barberà, professor de Ciències Polítiques de la UV, presentarà i conduirà el debat, que es farà en castellà.

Centre Cultural La Beneficència Ciutat Vella

C/ Corona, 36
Valencia