autorsDebats2
Confèrencia-Debat
Jueves 28/2 de 2019   19.00
Centre Cultural La Beneficència
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, anuncia una programació potent i atractiva amb cinc ‘Debats del Magnànim’ per al primer trimestre de 2019, que començarà amb el sociòleg francés Michel Maffesoli el 16 de gener, qui parlarà sobre Llibertat i control social. En febrer visitaran València el professor de la London School of Economics David J. Madden, qui analitzarà el problema de l’habitatge (En defensa de l’habitatge, 6 de febrer) i la historiadora parisenca Sophie Baby, qui dissertarà sobre La transición violenta, 28 de febrer. Tancaran la programació del trimestre la divulgadora nord-americana Dava Sobel (L’univers de cristal, 5 de març) i el debat que, sota el títol de Populisme, realitzarà el politòleg xilé Cristóbal Rovira (11 de març).

Vicent Flor, director del Magnànim, considera que “en moments de confusió i incertesa com el que vivim són més necessaris que mai el debat i la reflexió pausada. Només pensant i només debatent podrem escapar de la tirania de l’immediat i de tanta opinió irreflexiva”. “Un dels nostres objectius és contribuir a fer que València siga un espai de reflexió i d’intercanvi d’idees —ha afegit—” i ha destacat que “amb els debats programats passaran per València figures de primer nivell internacional de les ciències socials i de la divulgació científica”.

Tots els Debats del Magnànim (19 hores) són d’accés lliure i gratuït fins a completar l’aforament.

El mite de la transició pacífica

Sophie Baby, professora d’Història Contemporània de la Université de Bourgougne, protagonitzarà la sessió de ‘Els Debats del Magnànim’ del 28 de febrer, que amb el títol La transición violenta se celebrarà a la sala d’actes del MuVIM i serà presentada per Ferran Archilés (professor d’Història Contemporània de la Universitat de València). El pas del franquisme a la democràcia és objecte de disputa entre les interpretacions que se’n fan des de diferents ideologies, però el que sembla fora de qualsevol dubte és que la transició espanyola va ser qualsevol cosa menys pacífica, com ha demostrat Baby amb el seu llibre El mito de la transición pacífica. Violencia y política en España (1975-1982), publicat en 2012 en francés i recentment traduït al castellà. ETA va ser sens dubte el grup més mortífer, però no es pot obviar les accions de l’extrema dreta, responsable de 67 assassinats, o la violència de les forces de seguretat de l’estat, que va causar 178 morts, la meitat d’ells simples manifestants o vianants. La intervenció serà en castellà.

Centre Cultural La Beneficència Ciutat Vella

C/ Corona, 36
Valencia