autorsDebats2
Confèrencia-Debat
Martes 5/3 de 2019   19.00
Centre Cultural La Beneficència
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, anuncia una programació potent i atractiva amb cinc ‘Debats del Magnànim’ per al primer trimestre de 2019, que començarà amb el sociòleg francés Michel Maffesoli el 16 de gener, qui parlarà sobre Llibertat i control social. En febrer visitaran València el professor de la London School of Economics David J. Madden, qui analitzarà el problema de l’habitatge (En defensa de l’habitatge, 6 de febrer) i la historiadora parisenca Sophie Baby, qui dissertarà sobre La transición violenta, 28 de febrer. Tancaran la programació del trimestre la divulgadora nord-americana Dava Sobel (L’univers de cristal, 5 de març) i el debat que, sota el títol de Populisme, realitzarà el politòleg xilé Cristóbal Rovira (11 de març).

Vicent Flor, director del Magnànim, considera que “en moments de confusió i incertesa com el que vivim són més necessaris que mai el debat i la reflexió pausada. Només pensant i només debatent podrem escapar de la tirania de l’immediat i de tanta opinió irreflexiva”. “Un dels nostres objectius és contribuir a fer que València siga un espai de reflexió i d’intercanvi d’idees —ha afegit—” i ha destacat que “amb els debats programats passaran per València figures de primer nivell internacional de les ciències socials i de la divulgació científica”.

Tots els Debats del Magnànim (19 hores) són d’accés lliure i gratuït fins a completar l’aforament.

Les dones oblidades de Harvard

Dava Sobel (Nova York, 1947), coneguda reportera i divulgadora científica nord-americana, és autora d’obres com La filla de Galileu, La longitud, Els planetes o més recentment, L’univers de cristall, sobre el qual versarà el debat del 5 de març. Amb aquest llibre Sobel ha tret a la llum la història de les dones que a partir de mitjans del segle XIX començaren a treballar per a l’observatori de Harvard interpretant les plaques de cristall resultat de les observacions que cada nit realitzaven els astrònoms. Al llarg de dècades realitzaren extraordinaris descobriments com els que va realitzar Williamina Fleming, una escocesa contractada inicialment com a criada, que va identificar deu noves i més de tres-centes estreles variables, o Annie Jump Cannon, qui va dissenyar un sistema de classificació estel·lar que encara s’utilitza per astrònoms de tot el món. El debat es realitzarà al saló d’actes del Museu de les Ciències Príncep Felip i serà presentat per Vicent Martínez, director de l’Institut de Ciències Físico-Naturals del Magnànim i catedràtic d’Astronomia d’UV. El públic assistent disposarà d’un servei de traducció simultània anglés-valencià.

Centre Cultural La Beneficència Ciutat Vella

C/ Corona, 36
Valencia