autorsDebats2
Confèrencia-Debat
Miércoles 6/2 de 2019   19.00

(Ciutat Vella)
Entrada libre

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, anuncia una programació potent i atractiva amb cinc ‘Debats del Magnànim’ per al primer trimestre de 2019, que començarà amb el sociòleg francés Michel Maffesoli el 16 de gener, qui parlarà sobre Llibertat i control social. En febrer visitaran València el professor de la London School of Economics David J. Madden, qui analitzarà el problema de l’habitatge (En defensa de l’habitatge, 6 de febrer) i la historiadora parisenca Sophie Baby, qui dissertarà sobre La transición violenta, 28 de febrer. Tancaran la programació del trimestre la divulgadora nord-americana Dava Sobel (L’univers de cristal, 5 de març) i el debat que, sota el títol de Populisme, realitzarà el politòleg xilé Cristóbal Rovira (11 de març).

Vicent Flor, director del Magnànim, considera que “en moments de confusió i incertesa com el que vivim són més necessaris que mai el debat i la reflexió pausada. Només pensant i només debatent podrem escapar de la tirania de l’immediat i de tanta opinió irreflexiva”. “Un dels nostres objectius és contribuir a fer que València siga un espai de reflexió i d’intercanvi d’idees —ha afegit—” i ha destacat que “amb els debats programats passaran per València figures de primer nivell internacional de les ciències socials i de la divulgació científica”.

Tots els Debats del Magnànim (19 hores) són d’accés lliure i gratuït fins a completar l’aforament.

El problema sistèmic de l’habitatge

Gentrificació, pujada de lloguers, desnonaments, especulació, joves que no poden independitzar-se… la crisi de l’habitatge ocupa diàriament els titulars dels nostres mitjans de comunicació. El 6 de febrer, al Col·legi Major Rector Peset, tindrà lloc el debat a càrrec de David J. Madden (Nova York), amb el títol En defensa de l’habitatge. El sociòleg novayorqués és coautor, junt amb Peter Marcuse, del llibre del mateix títol que realitza una anàlisi històrica dels orígens del “problema” de la habitatge i les estratègies de l’Estat per a solucionar-ho, el concepte d’alienació residencial, el procés de mercantilització de l’habitatge en el marc de la política neoliberal i així com les estratègies de resistència possibles per fer front a aquest procés i defensar el valor social de l’habitatge. El debat serà presentat per Iñaki Vallejo, activista de la PAH i regidor de Castelló en Moviment en la capital de la Plana. La intervenció serà en anglés i els assistents disposaran de traducció simultània al valencià.

Ciutat Vella