Altres
Sábado 10/6 de 2017   07.30
IVAM
Valencia (Ciutat Vella)

Excursió per conèixer el treball de camp de Joan Pellicer. Activitat complementària a l’exposició temporal “Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes”. El cicle es compon de dues excursions i una taula rodona.

Tornar, rodar, viatjar per terra pròpia, conèixer el propi país. Viatjar per la comarca i els veïtnatges germans. Refer amb alè nou vells caminals i senderes”. En bicicleta, caminant o amb els autobusos de línia es desplaçava Joan Pellicer per a fer el seu treball de camp. Va recorrer les comarques centrals valencianes -la seua estimada Diània- de dalt a baix. En la seua obra, el territori importa… i molt. Es tracta d’una recerca científica unida indissolublement a un país, una gent i una llengua. Per això, el Museu Valencià d’Etnologia ha organitzat dues excursions a lloc especialment vinculats al nostre etnobotànic. He fet la ruta de ponent devers Mariola, on ara tinc plantada la tenda. Tornar a Alfafara. En la Mariola de nou.
Joan Pellicer tenia particular estima per la serra Mariola, sempre tan amable amb els herboralis i estudiosos de la flora. Va dedicar un original llibre al paisatge natural i humà del riu Serpis: De la Mariola a la mar. Viatge pel riu Serpis (1997). El nostre itinerari unix Agres i Cocentaina per la part nord de la serra. Comença a Agres (700 m); des del convent de la Mare de Déu del Castell ascendeix al conegut conjunt de dipòsits de neu, al qual destaca la Cava Gran (1.240 m). Travessa per baix del Montcabrer (1.389 m) per arribar al mas de Llopis, un magnífic mirador, des del qual s’inicia el descens per l’ombria de Mariola passant per les fonts de Sanxo, l’Esquererola, les Huit Piletes, la Penya Banyada i Borràs, fins arribar al paratge de Sant Cristòfol (550 m). Coincideix amb el sender abalissat PR-CV-27.

IVAM Ciutat Vella

Calle Guillem de Castro, 118
46003 Valencia