Captura de pantalla 2019-03-12 a las 16.46.08
Exposicions
Del mar 12/3 al dom 2/6 de 2019
Centre del Carme
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El projecte realitzat a través de la Universitat de San Francisco (Califòrnia) i de la City University of Nova York (CUNY) pren forma en una publicació i una exposició en la qual els autors han treballat amb diverses associacions de víctimes, per a deixar un llegat que permeta avançar en aquesta difícil recerca. ‘Duerma en ti’ –títol inspirat en el poema ‘La madre triste’, de Gabriela Mistral– presenta vint casos de víctimes d’aquestes desaparicions a través de fotografies, testimoniatges i documents. El projecte, resultat de la col·laboració entre Lange-Churión, Borrachero Mendívil i diversos col·lectius de víctimes, convida el visitant a buscar respostes sobre els successos, les seues conseqüències i el silenci de l’Estat.
Els seus testimoniatges dibuixen incessants recerques que xoquen una vegada i una altra amb arxius tancats, amb dades manipulades i amb la renuència dels jutges que cal investigar. La narració personal de cada cas va acompanyada de la documentació que les mateixes víctimes han compilat amb un enorme esforç econòmic i personal.
En les fotografies preses per Lange-Churión, els retratats apareixen il·luminats segons les pautes del retrat barroc. Els subjectes en aquestes imatges resplendeixen amb llum pròpia sobre un fons negre. Revelen la profunditat psicològica del barroc en la posa, en el gest i, sobretot, en la mirada. Aquests elements estètics assumeixen un significat al·legòric. El fons fosc des d’on emergeixen les seues figures resplendents els aïlla i els afirma simultàniament. Així és la seua recerca: malgrat la foscor a la qual els releguen societat i Estat, les víctimes d’aquest crim –mares, pares, fills, germanes— resplendeixen en la seua reclamació de justícia. Evitar les seues mirades carregades de dolor i de denúncia és impossible.

Centre del Carme Ciutat Vella

Calle Museu, 2
46003 Valencia