Confèrencia-Debat
Martes 23/11 de 2021   19.00
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)
Entrada libre

Aquest dimecres, 17 de novembre, s’enceta al Jardí Botànic de la Universitat de València Diàlegs del Mercat, Els Mercats Municipals com espais de cultura i convivència, un cicle d’activitats pensat per a posar en valor aquests espais que a València tenim la sort de tenir als nostres barris. A només un pas, podem accedir a productes de proximitat, gaudir de la qualitat que ofereixen, i també establir relació amb les persones que fan possible aquest tipus de comerç. I no oblidem que, a banda de saludable i entretinguda, aquesta forma de consumir enriqueix el nostre patrimoni agrícola, crea teixit comercial i és la més sostenible. El cicle està organitzat per l’Aula de Gastronomia de la Universitat de València, en col·laboració amb l’Observatori Cultural, ambdós del Vicerectorat de Cultura i Esports. També col·labora el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, i patrocina Cervesa Turia i cellers Neleman.

El cicle arranca amb la inauguració de la mostra Mercats de la fotògrafa Eva Máñez, aquest dimecres 17 a les 19 h a l’Estufa Freda del Botànic, composada per deu instantànies úniques de gran format que recorren la diversitat i bellesa d’alguns dels Mercats Municipals de la ciutat. Si som habituals de les acolorides parades, tal volta trobem en aquestes imatges alguns dels nostres punts habituals de compra al Mercat Central, el de Russafa, el d’Algirós o el de Benicalap, entre altres. Per a l’artista, les fotografies tracten de reflectir el caràcter multicultural d’aquests espais, així com la convivència de tradicions gastronòmiques de diferents racons del món amb els seus productes autòctons.

La següent cita serà el 23 de novembre, a les 19 h, amb els Diàlegs del Mercat que donen nom al cicle. I això és el que es pretén, dialogar i molt, per això el llistat de noms convidats és extens i el format escollit converses curtes per tractar el màxim de temes possible. El periodista Enric Navarro serà l’encarregat de conduir la vesprada a l’Auditori del Jardí Botànic al voltant del concepte de mercat, com a espai de comerç de proximitat i tracte personalitzat, referent d’identitat dels nostres productes, saludables i de qualitat, i lloc de convivència, cultura i oci. I ho farà junt a Ramón Cabrera, personal shopper de mercats, Ángeles Hernández, de Mercavalència, Michel Resendiz, de La despensa de Frida, Bernd H. Knoller, cuiner, Flor Domingo, peixatera, David Camarasa, agricultor ecològic, Pilar Rueda, del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Eva Máñez, fotoperiodista, Paco Alonso, periodista, Rosa Marín, de l’Aula de gastronomia, Raúl Abeledo, de l’Observatori Cultural, i Olga Mayoral, subdirectora del Jardí Botànic.

Ja el 25 de novembre visitarem Mercavalència, amb una excursió guiada amb eixida a les 5 de la matinada i per a la que és necessària la inscripció prèvia. Allí podrem conèixer de primera mà com és eixe mercat de mercats, el gran rebost de què s’abasteix tota la ciutat de València i contornada.

I per arrodonir l’experiència, el diumenge 28 de novembre d’11 a 14 h, la Plaça Carles Pau del Jardí Botànic s’omplirà, més si és possible, d’aromes, colors i veus amb el Mercat de productes d’horta i degustació, segrestant un trosset dels mercats dels nostres barris i instal·lant-los a un jardí per crear una combinació màgica. Un matí per descobrir coses noves, redescobrir també els nostres productes, consumir verdura ecològica, i continuar amb aquesta reivindicació dels Mercats Municipals com al lloc perfecte per a crear hàbits de consum saludables, respectuosos amb el planeta i que recolzen als agricultors i productors locals garantint l’accés a la seua oferta. L’ambient immillorable es completarà amb la música en directe de Vanguardias Sonoras.

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia