DSCN8056
Escénicas
Sábado 2/11 de 2019   20.00
Sala Ultramar
Valencia (Extramurs)
9/11€

Segons l’Organització Mundial de la Salut, més de tres milions de persones moren anualment a causa de l’alcoholisme. L’inici del consum cada vegada té lloc més prompte: un 81,2 per cent dels joves menors d’edat declara haver ingerit begudes altament graduades alguna vegada en la vida. Aqueixa realitat incòmoda, que la societat prefereix ignorar, és la matèria primera de la nova obra de Teatro del Contrahecho, Delirium. La tragicomèdia, escrita per Marcos Luis Hernando, i dirigida per Isabel Martí, s’estrena el 25 d’octubre en el Centre Cultural El Molí de Benetússer, el 26 s’ha previst una funció de carrer a Riola, del 31 d’octubre al 10 de novembre, estarà programada a la Sala Ultramar, de València, i el 17 de novembre hi ha funció en el Teatro-Cinema Ricardo Cebolla de Corbera.

Els responsables de la proposta han fet un acurat treball de documentació. El punt de partida va ser la literatura, amb la lectura d’obres de Lucia Berlin, Charles Bukowski, Baudelaire i Boris Vian, sense oblidar un llibre biogràfic sobre la droga més legal del món, Vino torcido, de Joaquín Santaella. Marcos Luis Hernando també va recopilar dades que li van fer arribar des d’associacions d’afectats i el Ministeri de Sanitat. I a l’escriptura i l’estadística, li va sumar entrevistes personals a antics addictes, a una psicòloga especialitzada en addiccions i a una treballadora social.

Els protagonistes de Delirium són tres dones (Rosanna Espinós, Pilu Fontán i María Poquet) i dos homes (Alberto Baño i Ernesto Pastor), apostats en un bar com a “pardalets enfilats en un cable d’alta tensió”, compara l’autor del text, que s’ha inspirat en “eixos habitants de barres que veus asseguts en el seu tamboret amb la mirada perduda i la copa davant”. Hernando ha recorregut al lirisme per a retratar una realitat sòrdida en la qual han viscut poetes com Jack Kerouac, Dylan Thomas, Elizabeth Bishop i Marguerite Duras. En el seu conjunt, el muntatge és “una cançó d’amor desolat, que busca l’empatia amb la decadència que molts reconeixeran com a pròpia, perquè està en la idiosincràsia de la nostra societat”.

Sala Ultramar Extramurs

Alzira, 9
46007 Valencia