Els Debats del Magnanim
Confèrencia-Debat
Martes 30/10 de 2018   19.00
Aula capitular Centre del Carme
València (Ciutat Vella)
Entrada libre

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, inicia el curs dels Debats del Magnànim després de l’estiu amb un interessant diàleg sobre el periodisme d’investigació i la seua relació amb el poder en la societat actual. Participaran Raquel Ejerique (periodista de eldiario.es), Beatriz Gallardo (catedràtica de Lingüística de la Universitat de València) i Laura Ballester (periodista de Levante-EMV), mentre que Adolf Beltran, periodista i director en la Comunitat Valenciana de eldiario.es, exercirà de moderador. L’acte tindrà lloc el dimarts, 30 d’octubre, a les 19 hores, a l’Aula Capitular del Centre del Carme CC (c/ Museu, 2).

Cifuentes, màsters, dimissions i l’accident del metro
Les dimissions de la presidenta de la Comunidad de Madrid, Cristina Cifuentes, o dels ministres Màxim Huerta o Carmen Montón després de les notícies aparegudes en la premsa, són un exemple de l’impacte que es pot aconseguir amb algunes informacions periodístiques. Raquel Ejerique va ser la redactora que va destapar el cas del màster de Cifuentes, mentre que Laura Ballester va denunciar durant anys tot allò que el govern de Camps volia amagar sobre l’accident del metro de València. El debat analitzarà el paper del periodisme d’investigació en l’actual context social i polític espanyol i la sempre difícil i ambivalent relació dels periodistes i dels mitjans amb el poder polític i econòmic, especialment en un moment de crisi empresarial i canvi al món de la comunicació per l’efecte dels canvis tecnològics. Un aspecte interessant serà, sens dubte, reflexionar sobre l’impacte creixent de les xarxes socials en l’opinió pública i com condicionen hui en dia la funció (existent des de sempre) de denúncia i contrapoder del periodisme.

Trump i la investigació de l’univers
La programació del trimestre dels Debats del Magnànim es completarà amb altres dos cites d’interés. El 8 de novembre, la catedràtica d’Història Contemporània Aurora Bosch parlarà sobre L’Amèrica de Trump al MuVIM, presentada per la també historiadora Núria Tabanera. I el 13 de desembre, al saló d’actes de l’ADEIT, serà el torn de “Descobrir l’univers amb els telescopis del futur, amb el director de l’Instituto de Astrofísica de Canarias i premi Jaume I Rafael Rebolo, presentat pel catedràtic d’Astrofísica Vicent Martínez.

Aula capitular Centre del Carme Ciutat Vella

Carrer Museu, 2
46003 València