Presentació de llibre/disc
Lunes 18/4 de 2016   19.00

(Ciutat Vella)
Entrada libre

El Col·legi Major Rector Peset acull la presentació del llibre ‘De mujeres y partos. Matronas y cambio social en la segunda mitad del siglo XX’, de María José Alemany, doctora en Història per la Universitat de València, aquest dilluns, 18 d’abril, a les 19 hores. Un llibre que recull els discursos i les pràctiques assistencials de comares que van protagonitzar l’evolució de la vivència i l’atenció al part el segle passat.

La presentació del llibre anirà acompanyada d’un col·loqui que comptarà amb la participació d’Anna Aguado, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València; Francisco Donat, catedràtic d’Infermeria Maternoinfantil de la Universitat de València i professor de la Unitat Docent de Comares de la Comunitat Valenciana; i Laura Fitera, comare i directora d’aquesta Unitat Docent.

L’autora explica que la segona meitat del segle XX presentà un “canvi substancial” en la vivència del part per a les dones, el qual va tindre el seu origen en les grans transformacions econòmiques i socials, determinants, d’altra banda, en la “institucionalització dels naixements”, que van passar de ser actes íntims al si de la llar familiar atesos per una comare, a ser actes quirúrgics i medicalitzats als centres hospitalaris.

El testimoni de les comares en aquest procés, que, segons assenyala en el llibre María José Alemany, ha suposat la seua subordinació definitiva als metges “com a efecte de la rígida jerarquia hospitalària”, protagonitza les pàgines del volum a través dels discursos i les reflexions de comares en torn d’actuacions professionals, les seus relacions amb els metges, la defensa de competències en l’atenció al part normal i el respecte de l’autonomia de les dones per a parir.

María José Alemany Anchel (València, 1957) és doctora en Història per la Universitat de València, infermera i comare. Ha treballat durant prop de 30 anys acompanyant les dones de part a diversos hospitals valencians. En l’actualitat, és professora de Salut de la Dona, de la Sexualitat i de la Reproducció, i de Sociologia, Gènere i Salut a l’Escola d’Infermeria La Fe (centre adscrit a la Universitat de València). També és professora de la Unitat Docent de Comares de l’Escola Valenciana d’Estudis per a la Salut (EVES).

Ciutat Vella