creadors pels drets humans-mitjans
Exposicions
Del mar 27/11 de 2018 al dom 24/2 de 2019
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)

La Universitat de València i Amnistia Internacional València organitzen al Centre Cultural la Nau l’exposició Creadors valencians pels drets humans. Setanta anys de la Declaració Universal dels Drets Humans. La mostra, que aplega les imatges de 30 dissenyadors i il·lustradors de la Comunitat Valenciana, és un homenatge a la Declaració dels Drets Humans, amb motiu del seu setanté aniversari, i a Amnistia Internacional Espanya, amb motiu del seu 40 aniversari. L’exposició s’inaugurarà hui, dimarts, 27 de novembre, a les 20.30 hores, a la Sala Oberta de La Nau.

L’exposició s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa a La Nau, en la qual han participat Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; Chelo Vives, presidenta d’Amnistia Internacional de la Comunitat Valenciana; Boke Bazán, comissari de l’exposició, i dos dels il·ustradors: Paco Roca i Lina Vila. En l’organització de la mostra, que es podrà visitar a la sala oberta fins el proper 24 de febrer, col·labora l’Ajuntament de València.

Comissariada pel dissenyador Boke Bazán, l’exposició aplega una selecció de diferents generacions d’il·lustradors i dissenyadors valencians de primera línia, entre els quals hi ha uns quants premis nacionals. Cadascun dels artistes convidats il·lustra des d’una visió optimista els 30 principis que recull la Declaració. “Estem massa acostumats a veure imatges de vulneracions dels drets humans i la possició d’aquesta exposició és just el contrari, celebrar el benefici de la Declaració universal dels drets humans”, diu Boke Bazán. Entre els dissenyadors i il·lustradors, destaquen Mariscal, Lina Vila, Daniel Nebot, Paco Roca, Sento Llobell, Pepe Gimeno, Pablo Auladell, Mar Hernández (Malota), Cristina Durán, Iban Ramón i Dídac Ballester.

El 10 de desembre de 1948 l’Assemblea General de les Nacions Unides va fer pública a París la Declaració universal dels drets humans com a ideal comú per a tots els pobles i nacions. S’apel·lava així al sentit de responsabilitat i de compromís per a posar una fita històrica transcendental en la construcció i el reconeixement del valor singular de la vida humana. No obstant això, el procés continua viu i no hem de considerar la declaració com un punt d’arribada, sinó com el punt d’inici d’un llarg camí.

L’objectiu de la Universitat de València a través del Vicerectorat de Cultura i Esport i d’Amnistia Internacional és aconseguir que la ciutadania puga gaudir dels drets humans i part d’aquesta lluita és conscienciar-los sobre la importància de defensar els principis de la Declaració universal dels drets humans, amenaçats en el seu setanté aniversari per les polítiques regressives, la retòrica de l’odi i la demonització que impulsen els líders del món.

En l’actualitat, Amnistia Internacional té el suport de més de set milions de veus arreu del món. La seua labor amb la Universitat de València, impulsora de la consciència crítica, conflueix en aquesta exposició per reclamar la qualitat i la dignitat en la vida en el marc d’un paradigma en el qual en els últims quinze anys hi ha hagut una mobilització creixent de la societat civil mitjançant diferents ONG per a defensar un gran conjunt de drets: els de les dones, els dels xiquets, els drets a la llibertat sexual, els dels vells, el dret a una mort digna, els drets a tenir continguts oberts en la xarxa, els drets a la renda bàsica universal, els drets de les generacions futures…

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia