Captura de pantalla 2017-02-02 a las 16.03.27
Exposicions
Jueves 2/2 de 2017   19.00
Las Naves
Valencia (Poblats Marítims)
Entrada libre

«Cossos en lluita» ha celebrat el taller «Imaginaris i representacions culturals de la malaltia», a càrrec de Miguel Àngel Martínez; la trobada «Cossos en lluita. Malaltia, cultura i societat», amb Santiago López Petit i Martí Perán i els tallers de creació artística «Malaltia i auto-representació», impartit per Eva Fernández i Anaïs Florin.
Totes les activitats -treballades amb la col·laboració d’associacions com és el cas de l’Associació de Dones Mastectomitzades i afectades de càncer de mama de la Comunitat Valenciana (AMMCOVA) i l’Associació CARENA de persones malaltes de càncer- han explorat la pràctica artística i la creació, considerant que aquestes són mitjans idonis per abordar de manera crítica i innovadora les experiències de tenir una malaltia.
Deixant de banda la mirada mèdica i farmacològica, en aquest cicle, la persona malalta ha pogut, a través de l’escriptura i les arts visuals, integrar la seua malaltia en un horitzó de sentit més ampli que el que ofereix la medicina i relacionar-se amb aquells elements (la soledat, el dolor, la frustració, el problema de la identitat, etc.) que tradicionalment aquesta exclou. L’objectiu és que la persona malalta passe de ser un subjecte passiu a un actiu, amb capacitat d’intervenir sobre el curs de la seua malaltia i la seua vida.
Ara, l’exposició -que romandrà oberta fins el 25 de febrer- recull tot allò que les persones participants en el cicle -les quals pateixen o han patit una experiència de càncer, en particular un grup de dones afectades per càncer de mama- han realitzat en els tallers. El públic podrà contemplar obres realitzades en diversos formats: textos, àudios, fotografies. «Tot el que es recull naix d’un diàleg horitzontal entre totes les persones participants del cicle. Són fotos de l’experiència durant la malaltia, però també dels propis tallers, així com hem recopilat textos i àudios del que s’ha dit en aquestos», explica el comissari de l’exposició, Miguel Àngel Martínez.
Martínez subratlla: «volem posar en valor l’experiència i el espai que s’ha construït amb les persones participants, així com la relació entre política i teràpia tan potent que s’ha experimentat. S’ha creat un espai de cuidat i seguretat, hem pogut parlar amb altra llibertat, exposar els desitjos i les pors, i això té un valor polític davant una societat cada vegada més individualitzada».

Las Naves Poblats Marítims

Calle Joan Verdeguer, 16-24
46024 Valencia