Exposicions
Martes 6/11 de 2018   12.30
Centre del Carme
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

La Càtedra Demetri Ribes de la Universitat de València ha organitzat l’exposició ‘Corredor Mediterrani: realitat mil·lenària, demanda centenària. València, 1918’ que s’inaugurarà el pròxim 6 de novembre en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València. En ella s’exposa abundant documentació gràfica sobre la importància del Corredor Mediterrani i les seues infraestructures al llarg del temps.

En l’acte d’inauguració, al que assistiran la Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori María José Salvador Rubert i el Secretari Autonòmic José Luis Ferrando Calatayud, es presentarà el llibre ‘Corredor Mediterrani: realitat mil·lenària, demanda centenària. València, 1918’.

Emmarcada dins de les activitats programades entorn de la reivindicació del Corredor Mediterrani, l’exposició mostra la importància que ha tingut des de l’Antiguitat fins als nostres dies, posant l’accent en el centenari de la demanda realitzada per Ignacio Vilallonga Villalba i el seu partit Unió Regional Valencianista creat l’agost de 1918 per a la defensa d’un Mercat Europeu.

L’eix Mediterrani, des de la famosa Via Augusta fins a l’actualitat, ha sigut fonamental per a la interrelació de cultures i el trànsit de mercaderies i persones. En l’època medieval i moderna, i en sintonia amb el nou sistema polític-social i la seua posterior evolució, la xarxa es va fragmentar i es va configurar l’actual disposició del sistema radial de la península Ibèrica. Aquest model va persistir en la xarxa ferroviària construïda en la segona meitat del segle XIX, construïda i explotada per diverses companyies, aspecte que va aprofundir en la segmentació de la xarxa.

No obstant això, el nucli de l’exposició se centra en la visió aperturista d’una burgesia emergent a València, on sobreïx el grup de Vilallonga com a precursor de la demanda històrica del Corredor Mediterrani.

Centre del Carme Ciutat Vella

Calle Museu, 2
46003 Valencia